Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.07.2014.
18:00
Ž. Marković - B. Miličić A

Štedišama vraćaju 750 miliona evra

Konačna presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, prema kojoj je Slovenija odgovorna za vraćanje stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke van te zemlje, a Srbija štedišama Investbanke van njenih granica burno je dočekana u BiH, naročito među štedišama koji su, kako tvrde, konačno dočekali pravdu nakon gotovo dvadeset godina velike borbe.

Ovako je počelo: Redovi ispred Ljubljanske banke devedesetih godina
 


Prema podacima koji se pominju, ukupan iznos koji Srbija i Slovenija treba da isplate štedišama u BiH iznosi neverovatnih 1,5 milijardi maraka (više od 750 miliona evra) i to Srbija oko 150 miliona evra, a Slovenija 600. S druge strane, u Sloveniji tvrde da dug nije tako velik i da ukupan iznos duga i prema BiH, i prema Hrvatskoj iznosi oko 500 miliona evra. To pitanje će se tek razjašnjavati u narednom periodu.


- Isplata će ići u skladu sa slovenačkim i srpskim zakonima pod istim uslovima pod kojim je ta štednja vraćena slovenačkim i srpskim državljanima. U Sloveniji je štednja vraćana kroz kraći period sa većom kamatom, za razliku od Srbije, gde su oni štednju banaka vraćali kroz duži period uz manju kamatu - rekla je agent BiH u Strazburu Monika Mijić.


Ona savetuje sve štediše da na internetu pronađu zakon u Sloveniji pod kojim je Slovenija vratila štednju, jer će se ti isti uslovi primenjivati i za štediše iz BiH.
Svetozar Nišić, predsednik Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori očekivao je ovakvu presudu, ali ističe da je ostalo malo nezadovoljstvo, zbog roka od godinu dana.

Strah od slabe reakcije vlasti

Predsednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić izjavila je da devizna štednja neće biti isplaćena odmah i u celosti.
- Prvo treba sačekati da ove dve države donesu zakone kojima će se ovo regulisati. Zatim takvi zakoni moraju proći Savet ministara Saveta Evrope da bi se utvrdilo da su Slovenija i Srbija ispunile svoje zadatke i onda kreću isplate - rekla je Omersoftićeva.
Ona je dodala da se najviše boji slabe reakcije vlasti BiH.
- Pozivam ministra spoljnih poslova Zlatka Lagumdžiju da se pozabavi ovim pitanjem i da nam pomogne - rekla je Omersoftićeva.


- Očekivali smo isplate u roku od pola godine. I prva presuda je bila ovakva, ali su se Slovenija i Srbija žalile Velikom veću, ali je ono potvrdilo takvu presudu što je za nas najprihvatljivije, jer više nema žalbi. Sad će platiti i velike zatezne kamate. U BiH ima 125.000 štediša Ljubljanske banke i oko 40.000 Investbanke, a za sumu novca ćemo videti po presudi. Ja imam lično oko 197.000 evra, a imao sam oko 120.000 pre žalbe. Mislili su da

Isplata će potrajati

Štediše Ljubljanske banke u BiH i Hrvatskoj moraće da čekaju više godina da dođu do svojih uloga i nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio da je Slovenija odgovorna za vraćanje njihovih deviznih depozita i da to nije pitanje sukcesije, pišu slovenački mediji.
Slovenija u takozvanom "sukcesijskom fondu", koji je stvoren kao rezerva za takva potraživanja, ima 80 miliona evra, dok glavnica dugova Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH sa 1991. godinom iznosi 250 miliona evra, a zajedno s kamatama 500 miliona evra, pa presuda predstavlja veliki finansijski udarac za Sloveniju, piše "Delo".


će oteti, a sad će krvavo platiti i više nego što je moralo biti - rekao je Nišić podsećajući da je prvostepena presuda doneta još 2012. godine, ali da se Slovenija žalila što je dodatno pogoršalo situaciju za tu zemlju.

Država mora da pomogne: Amila Omersoftić
 

Prema nezvaničnim saznanjima "Vesti", veliki broj štediša u BiH dobiće ogromne sume novca, a u evidenciji u udruženju nalazi se i štediša koji bi trebalo da od Slovenije dobije fantastičnih milion maraka. Njegovo ime, iz razumljivih razloga, ne žele da otkrivaju.


Slovenija se tako našla u velikom problemu. Na nedeljnim izborima u toj zemlji vlast je osvojila nedavno formirana stranka Mire Cerara koji će najeverovatnije biti novi premijer, a već prvog radnog dana moraće da se suoči gotovo sa bankrotom vlastite države. Odlazeća premijerka Alenka Bratušek izrazila je razočaranje, ali i rekla da će Slovenija ispuniti presudu Evropskog suda za ljudska prava.

Prvo manji iznosi?

Ako u mehanizmu za štediše iz Hrvatske i BiH bude primenjen model kojim su isplaćene slovenačke štediše kod Ljubljanske banke, to bi značilo da bi najpre bile isplaćene štediše s manjim potraživanjima do 500 evra, dok bi ostali bili isplaćeni tokom pet godina, u deset rata.


- Mislim da će država imati oko godinu dana za pripremu akcionog plana u kojem ćemo reći gde i kada će Slovenija taj novac osigurati - rekla je Bratušekova.


Dugovi moraju da se vrate

Tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu uputila je Interesna zajednica deviznih štediša Ljubljanske banke sa sedištem u Umu, a u njeno ime je donošenju presude prisustvovao Safet Alimehaj koji vodi zajednicu.

Safet Alimehaj
 


- Naravno da sam očekivao ovakav ishod posle naše tužbe, a pogotovo posle žalbe Slovenije i drugog suđenja kada nisu ponuđeni nikakvi novi argumenti slovenačke strane. Iako su zvaničnici Slovenije pokušali da pitanje stare devizne štednje prebace na rešavanje u procesu sukcesije, to nije prošlo. Ja sam zadovoljan ishodom i presudom i sigurno se tako oseća i svaki od preko 400 članova Interesne zajednice - kaže Safet Alimehaj za "Vesti".

Šteta i za pretrpljeni bol

- Sloveniju je Sud za ljudska prava obavezao da deviznim štedišama Ljubljanske banke sa prostora bivše Jugoslavije, koji nisu obavili verifikaciju, isplati zatezne kamate na deviznu štednju od tri odsto od 1991. godine, po 4.000 evra naknade štete (za pretpljeni bol) i ukupan iznos štednje u roku od jedne godine. Verujem da to za Sloveniju neće biti problem, jer rešiće to uzimanjem kredita, pogotovo što je dosta vlasnika stare devizne štednje u međuvremenu umrlo, a dosta ih neće saznati za presudu i ovu obavezu Slovenije - ističe Safet Alimehaj.


On nema nikakvu dilemu da li će Slovenija ispoštovati presudu Suda za ljudska prava u Strazburu, jer do sada se nikada nije dogodilo da se neka članica Evropske unije ogluši o obaveze na osnovu presude ovog suda. To praktično znači da će svi vlasnici stare devizne štednje kod Ljubljanske banke sa prostora bivše Jugoslavije dobiti svoje štedne uloge uvećane za zateznu kamatu od 1991. godine, kao i isti iznos novca kao naknadu štete (za pretrpljeni bol) i sve to u roku od godinu dana. Osnovni uslov za to je da vlasnici stare devizne štednje kod Ljubljanske banke nisu obavili verifikaciju, kao što je to učinio deo vlasnika stare devizne štednje u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.


Alimehaj je Osnovnom sudu u Memingenu u ime Interesne zajednice deviznih štediša Ljubljanske banke u Nemačkoj podneo i tužbu kojom želi da dokaže da Ljubljanska banka nije imala važeću bankarsku licencu za obavljanje bankarskih poslova prikupljanja stare devizne štednje u filijalama širom Nemačke. Rasprava je zakazana za 14. avgust.

POVEZANE VESTI

Petak 18.07.2014. 20:22
dusevni bol 4 000 evrica?ovde je neko zreo za lazu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online