Sreda 14.09.2016.
14:43
Vestionline

"Evro je uzrok nezaposlenosti i uspona ekstremne desnice"

pixabay.com
Evro bio veliki promašaj

- Pogrešno su poređali stvari. Pokušali su da stvore evro pre nego što su imali institucije - izjavio je bivši glavni ekonomista Svetske banke za Frans pres.

Iako je evro, kaže, mogao doneti korist nekolicini ljudi i bankara, on je "manje pozitivan" za obične pojedince u evrozoni, koji su suočeni sa usporavanjem ekonomija i visokom nezaposlenošću.

- Naša društva stagniraju, ne rastemo. To može dati podsticaj ekstremnoj desnici - navodi Stiglic, u trenutku kada, kako primećuje francuska agencija, desničarske stranke doživljavaju uspon u Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj i Austriji, delom zbog visoke nezaposlenosti.

Stiglic*  se osvrnuo i na stroge propise koje zagovara Evropska centralna banka.

- Morate promeniti propise kada su pogrešni. Ako imate pogrešne propise, posledice mogu biti katastrofalne - naglasio je Stiglic.

Zadatak ECB-a je da ima inflaciju od nešto ispod dva odsto, ali ona, za razliku od američke Uprave federalnih rezervi (Fed), nema kao cilj otvaranje novih radnih mesta, navodi Stiglic.

- Vezali su ruke zemljama u Evropi i zatim su vezali ruke centralnoj banci, poručivši joj da se fokusira samo na inflaciju - optužio je ekonomista.

2024 © - Vesti online