Ponedeljak 12.09.2016.
15:58
alo.rs

"Putin ucenjuje EU preko Srbije"

youtube.com/NOVI TV HERCEG NOVI
Srbija sve bliža Evropi: Doris Pak

- Vidite, svi mi treba da imamo dobre odnose sa Rusijom i tu nema ništa sporno, tako da prijateljstvo Srbije i Rusije ne može da utiče na vaš put ka EU, kojoj ste sve bliži - objašnjava Doris Pak u razgovoru za “Alo!” .

Na pitanje da li će Moskva biti kamen spoticanja kada je reč o evropskom putu Srbije, Pak odgovara:

- EU nema problem sa Srbijom, ali pre svega, mislim da je Rusija ta koja ne bi volela da vidi Srbiju tamo gde joj je mesto, a to je Evropska unija. I Moskva je ta koja pravi probleme EU preko Srbije, odnosno ucenjuje nas preko vas. Srbija i Rusija su dobri prijatelji i tu ne mora ništa da se promeni što se tiče Brisela, ali bili smo i ranije svesni pritisaka koja Moskva pravi kada joj nešto ne odgovora.

Ona se tu osvrnula i na situaciju kada je Crna Gora odlučila da želi da pristupi NATO, na šta je Moskva rešila da "se umeša u celu priču" i kakav je pritisak vršila na tu zemlju.

Kada je reč o aktuelnoj situaciji na Balkanu koja je u poslednjih nekoliko nedelja izuzetno napeta zbog najavljenog referenduma u Republici Srpskoj, ona objašnjava kakav stav treba da zauzme Srbija.

- Mislim da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma ima interes da sačuva BiH kao državu. To što Dodik radi sa referendumom nije u kontekstu Dejtona i mora da prihvati činjenicu da je RS deo države, a ne država u državi. Premijer Vučić bi trebalo da mu pomogne u tome, ali pre svih predsednik Nikolić, jer on je naslednik predsednika Miloševića, koji je i potpisao taj sporazum.

2024 © - Vesti online