Četvrtak 08.09.2016.
20:55
Tanjug

"ZSO za Srbiju glavno pitanje, u Prištini opšta konfuzija"

Tanjug
U Briselu u toku pregovori Beograda i Prištine: Marko Đurić

- Mi na tome insistiramo na svakom sastanku i za nas je to pitanje svih pitanja - poručio je Đurić.

On je novinarima preneo inistiranje evropske strane da Beograd ispuni uslove iz sporazuma o telekomunikaciji, dok je Prištini rečeno da mora da preduzme dodatne korake i da osim formiranja Upravljačkog tima on sa punim mandatom mora da krene u izradu Statuta.

Odgovarajući na pitanje kako reaguje na izjavu šefice delegacije Kosova Edite Tahiri, koja je tokom dana demantovala formiranje Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, Đurić odgovara da ne želi da ulazi u unutrašnje političke rasprave u Prištini.

On dodaje da je lično od najviših kosovskih zvaničnika Hašima Tačija i Ise Mustafe čuo da je Upravljački tim formiran i da se podržava uspostavljanje ZSO.

- Danas smo i od članova Upravljačkog tima čuli da su došli sa punim mandatom i posle razgovora sa najvišim zvaničnicima. Očigledno je da tamo postoji jedna doza konfuzije - kaže Đurić.

Đurić zaključuje da posle posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Prištini, posle izjava najviših međunarodnih zvaničnika koji imaju uticaj na situaciju na Kosovu, da ZSO mora da bude uspostavljena, ali i ponovljenog zaklinjanja predstavnika Prištine da ZSO treba da bude formirana, ne vidi razlog za čuđenje ili protivljnje njenom formiranju.

- Lično podržavam formiranje ZSO. Mislim da ona donosi mir i sigurnost kako Srbima tako i Albancima - rekao je Đurić u Briselu, gde je u sredu počela trodnevna runda dijaloga Beograd-Priština na tehničkom nivou.

2020 © - Vesti online