Utorak 30.08.2016.
08:33
S. Đurić - Vesti

"Vesti" na snimanju serije: Ljubav zapisana u stihovima

Z. K. Munja
Prijatelji: Nebojša Ilić i Vojin Ćetković kao doktor Savić i Laza Kostić

Grupa turista iz Turske bila je oduševljena setom, pa su se slikali sa statistima. Za to vreme, Vojin Ćetković, Dejan Lukić i Nebojša Ilić snimali su scenu u Patrijaršijskom domu.

- Snimaju ovde već nekoliko dana. Svi su divni i prijatni, divno je gledati kostime iz tog vremena. U ovu apoteku, koja je sagrađena 1804. godine, često navrati i Zdravko Šotra. On je divan, smiren i prijatan čovek - kaže apotekarka.

Nešto posle 15 časova iz Patrijaršijskog doma izašli su glumci, a Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović bili su u društvu ćerki Vere i Mile. Kratak predah do sledeće scene iskoristili su da se osveže u obližnjem kafiću.

- Kratka pauza, pa nastavljamo snimanje - rekao je Šotra.

Z. K. Munja
Instrukcije: Zdravko Šotra na setu

- "Santa Maria della Salute" je vanserijska priča. Igram doktora Milana Savića, bliskog prijatelja Laze Kostića s kojim je imao otvoren odnos. Atmosfera na snimanju je radna i energična, nešto na šta smo navikli kada je u pitanju ova ekipa. Ovde se osećam kao kuće, a ovo je jedno od onih snimanja kad se čovek oseća sigurno. I sami smo dosta toga naučili čitajući scenario o Lazi Kostiću, pa verujem da će i gledaoci štošta naučiti kroz ovu seriju. Značajno je da se rade ovakve serije koje imaju zadatak ne samo da zabave ljude, već i da se nešto nauči - kaže Nebojša Ilić.

Njegov kolega Dejan Lutkić tumači čak dve uloge.

- Igram doktora Radivoja Simonovića i njegovog brata blizanca Svetislava. Jedan je bio doktor Laze Kostića i njegov prijatelj, a drugi lični doktor kralja Nikole na njegovom dvoru. To je kompleksno i prvi put igram braću blizance. Još uvek smo na Radivoju Simonoviću. Snimanje će trajati do kraja oktobra - kaže Lutkić.

Nakon pauze kamere su se preselile na jednu raskrsnicu u centru grada.

Z. K. Munja
Uloga po meri: Tamara Aleksić kao Lenka Dunđerski

Zanosna Lenka

Tamara Aleksić, koja tumači lik Lenke Dunđerski, mamila je poglede znatiželjnih prolaznika šetajući Karlovcima u kostimu iz 19. veka.
- Biće zadovoljstvo gledati ovu seriju. Mislim da u školi malo učimo i o Lazi Kostiću i o njegovom odnosu sa Lenkom. Pre početka snimanja Zdravko Šotra je spremio obaveznu literaturu za set, mada u samom scenariju već ima dovoljno detalja. Sve je živo opisano i lepo je dočarana sliku tog vremena - kaže Tamara Aleksić.

- Laza Kostić je po mnogo čemu svestrana ličnost, pisao je poeziju, bavio se politikom, branio je interese svog naroda, ali iznad svega bio je izvrstan pesnik. U seriji je angažovano oko dvesta glumaca, a snimamo i u Novom Sadu, Subotici, Cetinju, Kotoru, pa u Veneciji na kraju jer je "Santa Maria della Salute" vezana za venecijansku baziliku. Tamo sve počinje i završava se. Lazi se u 50-im godinama dogodila Lenka Dunđerski, romantična, nemoguća ljubav. To se desilo i Geteu i Petrarki. Za ulogu Kostića odabrao sam Vojina Ćetkovića zato što je odličan glumac koji fizički podseća na Lazu. Malo je poznato da je Kostić bio jedan od prvih sportista, pa će morati i Vojin da vežba, ne samo ovde nego i na Cetinju po onim brdima i gudurama, kao što je to nekada radio i naš pesnik - rekao je Zdravko Šotra.

Najlepše pesme na srpskom jeziku

Da glumcima nije lako pokazuje i Vojin koji ima viklere na glavi kako bi imao kovrdže poput Laze Kostića.
- Meni su najinteresantnije njegove pesme "Santa Maria della Salute"
i "Međ' javom i međ' snom". Po mom mišljenju, to su dve najlepše pesme ikada napisane na srpskom jeziku. Gajim veliko poštovanje prema Lazi Kostiću i njegovoj poeziji. To što je on bio istorijska ličnost u smislu politike, rodoljublja, sve je to po strani u odnosu na njegovu poeziju - smatra Vojin Ćetković.






 

2024 © - Vesti online