Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.07.2016.
08:45
S. Đurić - Vesti A

Tri godine okupiran Lazom

Prvog dana avgusta počinje snimanje domaće serije " Santa Maria della Salute" po scenariju i u režiji Zdravka Šotre. Ova biografska serija o jednom od najvećih srpskih pesnika Lazi Kostiću donosi uzbudljivu sliku Vojvodine i Srbije druge polovine 19. i početka 20. veka. Reditelj ističe da je čuveni pesnik od ogromne važnosti za našu istoriju.

V. Sekulić
Dogovor: Zdravko Šotra, producent Dragan Đurković i Dragan Bujošević, direktor RTS

- Tri godine se bavim Lazom Kostićem, tri godine istražujem njegov zanimljiv život, a godinu dana je bilo potrebno da se produkcijski sklopi cela konstrukcija i da konačno počnemo sa snimanjem. Napisao sam 13, 14 verzija scenarija! U središtu priče je Laza Kostić, jedan od naših prvih intelektualaca koji se zapaženo bavio politikom. Imao je dinamičan život i u to vreme bio je drugačiji, moderniji. Tako je radio i sa poezijom, prvi se igrao rečima u pesmama. Već u zrelom dobu susreće Lenku, osobenu po svemu, ne samo po lepoti, devojku koja se prožima kroz njegov život do kraja. Deset godina posle njene smrti Laza piše monumentalno delo naše poezije koje ima dubinu svetskih razmera, a inspiracija mu je bila ta velika ljubav - rekao je Zdravko Šotra.

Premijera sledeće godine

Serija "Santa Maria della Salute" imaće 11 epizoda, a emitovanje je planirano za iduću godinu na RTS-u. Pored Vojina i Tamare, igraju i Dejan Lutkić, Aleksandar Đurica, Nebojša Glogovac, Sloboda Mićalović, Branislav Lečić, Nebojša Dugalić, Nela Mihailović, Nataša Ninković, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković i mnogi drugi.

On je istakao da je tema toliko zanimljiva da nije imao šta da izmišlja u scenariju.

- Mnogi od tih zapisa su gotove scene. Ono što je lepo u toj seriji je to što se čitava istorija prelama preko lika i dela Laze Kostića. Ovo je jedan od najsloženijih i najozbiljnijih projekata koje sam ikada radio. Ova serija je od ogromne važnosti za našu kulturu i političku istoriju.
Lik i delo slavnog pesnika u seriji "Santa Maria della Salute" dočaraće Vojin Ćetković, koji smatra da poezije nedostaje u Srbiji i ističe da je ponosan što mu je poverena ova uloga.

V. Sekulić
Spremni za rad: Vojin Ćetković i Tamara Aleksić

- Već tri godine ležem i budim se sa stihovima Laze Kostića. Govorimo o pesniku o kome nisam čuo da je iko, pa nije izgovorio te stihove onako kako je on zaslužio. Velika vrlina ovog scenarija je što se pojavljuju važne ličnosti, oslikava to vreme i ima mnogo poezije. Reč je o jednom od naših najboljih pesnika. Mi ćemo pokušati da pokažemo kako su ti stihovi negde nastali i na neki način da vratimo poeziju u Srbiju - kaže Vojin Ćetković.

Lik Lenke Dunđerski dočaraće mlada glumica Tamara Aleksić koja priznaje da ne može da dočeka početak snimanja.

- Velika mi je čast što sam deo ovako jednog važnog ostvarenja i što radim sa ovakvom ekipom. Već smo snimili i videli neke scene i sve to izgleda potpuno neverovatno. Ovo nije samo ljubavna priča, već jedna neverovatna priča u kojoj su se pojavljivale sve značajne ličnosti onog vremena. Ovo su na neki način srpski Romeo i Julija - rekla je Tamara Aleksić.

Tragična ljubav

Laza Kostić bio je vatreni borac za oslobođenje Vojvodine i njeno ujedinjenje sa Srbijom, poslanik u peštanskom parlamentu, jedan od osnivača Matice Srpske u Novom Sadu, prvi je prevodilac Šekspira u Srbiji. Esejista i pesnik zaslužuje seriju ovog formata i veličine, ne samo po pisanom delu koje je ostavio svom potomstvu već i zbog životnog usuda koji ga je snašao. Poznata je njegova platonska veza sa mlađom ženom, Lenkom Dunđerski, koja se tragično završila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online