Petak 26.08.2016.
15:50
Vestionline

Turska: Nećemo dozvoliti stvaranje Kurdistana

Twitter/matu 78
Da li će Kurdi ostvariti svoj san?

Jildirim je dodao da je Turska objavila rat svim, kako kaže, terorističkim organizacijama, pod kojima prvenstveno smatraju kurdske borce.

Rekao je da je nekima od njih cilj da stvore državu na  teritorijama Sirije i Turske, ali da  Ankara to neće dozvoliti. Dodao je da turske vlasti neće dozvoliti da vojne operacije budu završene pre vremena.

- Mi od samog početka štitimo teritorijalni integritet Turske. Isto tako štitimo i teritorijalni integritet Sirije. Cilj terorističkih organizacija jeste da dođe do podela u Turskoj i Siriji. Oni žele da ovde formiraju državu. Sanjaju o tome, ali to nikada neće uspeti - poručio je turski premijer.

Jildirimova izjava usledila je dan nakon što je Turska poslala dodatne tenkove u Siriju i zatražila da se borci sirijskih Kurda YPG (Jedinice za zaštitu naroda) povuku na istočnu stranu Eufrata u roku od 7 dana. Kurdski borci prešli su na zapadnu stranu reke u okviru operacije osvajanja grada Manbidža od Islamske države, koju je podržao SAD.

Ankara smatra YPG pretnjom zbog povezanosti sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja se bori protiv turskih snaga već tri decenije.

2024 © - Vesti online