Petak 26.08.2016.
13:19
Dojče vele, Vestionline

Ko je veće zlo, Asad ili Islamska država?

Reuters
Narod Sirije većinski podržava predsednika Asada

Turski ulazak u Siriju "promešao" je ratne frontove u Siriji. SAD podržavaju novi Erdoganov kurs. Njegov cilj su i Kurdi, a oni su verovatno razočarani potezom Vašingtona. 

"Ako je neko u arapskom svetu velemajstor cinizma, onda je to sirijski predsednik Bašar al Asad, koji se od 2011. bori protiv legitimnog protivnika - sopstvenog naroda". Asad je dozvolio da na sirijskom tlu nastane, kako navodi nemački portal, "monstrum - Islamska država", protiv kojeg su se ujedinili dosadašnji protivnici (Rusija, Iran, Irak i Hezbolah na jednoj, Amerikanci, Saudijska Arabija, Katar, i EU na drugoj strani), čime su doprineli opstanku Asadovog režima. 

Sada je i Turska, još jedan bivši Asadov protivnik, promenila stranu. Jedan turski vojni konvoj prešao je granicu susedne Sirije. Zvanično se radi o borbi protiv ID, a nezvanično o borbi protiv Kurda, čije je položaje u Siriji Turska do sada napadala iz borbenih aviona. 

Time je "Asadova igra uspela", a kako navodi "Dojče vele", ta Asadova računica ipak može dovesti do nekog kraja, mada ostaje neizvesno šta će na kraju ostati od države koju je nasledio od oca. Pitanje šta će ostati od Sirije postavlja se zbog činjenice da Rusija i Iran sirijskog predsednika ne podržavaju iz prijateljstva, već se očekuje da će obelodaniti i cenu svoje politike. 

"Sudeći po dosadašnjoj politici, ostaje nepoznato šta se sledeće može očekivati i od Turske, a nejasno je kako će Ankara gledati na istoriju, tj. vreme u kojem je Sirija bila deo Osmanskog carstva", zaključuje autor teksta. 

2024 © - Vesti online