Subota 20.08.2016.
13:33
Vestionline

Rusi "preuzeli komandu" u UN, šansa za Jeremića?

Reuters
Nakon drugog kruga glasanja, Jeremić je osvojio drugo mesto: Kandidati za novog Generalnog sekretara UN

"Novi Zeland će, zbog sukoba interesa, tokom svog predsedavanja SB UN u septembru, poveriti Rusiji proceduru izbora generalnog sekretara UN", izjavio je stalni predstavnik Novog Zelanda u UN Džerard van Bohemen.

Jedan od kandidata za mesto generalnog sekretara UN je i bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark, koja je sada administrator Razvojnog programa UN.

- Novi Zeland je doneo ovakvu odluku kako bi izbegao sukob interesa, budući da mi imamo svog kandidata - preneo je "NZ Herald" Bohemenovu izjavu. 

List navodi da odluka da se izborni postupak poveri Rusiji ima veze sa činjenicom da će ta zemlja sledeća predsedavati Savetu bezbednosti u oktobru. 

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je 20. jula za Tass da će ime novog generalnog sekretara, koji će stupiti na dužnost 1. januara 2017. godine, verovatno biti poznato u oktobru, tokom ruskog predsedavanja Savetu bezbednosti. 

Do sada su ambasadori Saveta bezbednosti UN održali dva kruga glasanja o novom generalnom sekretaru UN, opredeljujući se između 11 kandidata, među kojima Srbiju predstavlja Vuk Jeremić, bivši predsedavajući Generalne skupštine UN i nekadašnji šef diplomatije. 

Nakon drugog kruga, Jeremić je osvojio drugo mesto sa osam pozitivnih glasova, četiri negativna i tri uzdržana. Bivši portugalski premijer Antonio Gutereš bio je prvi sa 11 pozitivnih glasova, dva negativna i dva uzdržana. 

Novozlanđanka Helen Klark bla na šestom mestu, sa šest pozitivnih, osam negativnih i jednim uzdržanim glasom. U skladu sa Poveljom UN, generalnog sekretara imenuje Generalna skupština prema preporuci Saveta bezbednosti.

2024 © - Vesti online