Utorak 16.08.2016.
21:52
Vestionline

Šta to imaju zajedničko Srbi i Hrvati a ukrali su od Rusa?

Reuters
Šta smo sve još uzeli od Rusa?

Pet popularnih ženskih imena ruskog porekla:

1. Tatjana - ime koje znači "vatrena kraljica". Skraćena verzija imena je Tanja.

2. Olga (Olja) - ime koje je među Ruse došlo u 9. veku sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači zdrava, srećna, sveta.

3. Maša - nastalo je od imena Marija. Spominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je gospođa, a drugo "ona koju Bog ljubi".

4. Nataša - ovo ime znači rođen, rodni, dan rođenja, rođendan, ali i Božana, Božica. Ime je u prošlosti davano deci rođenoj na Božić.

5. Irina - značenje imena potiče od imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači mir, spokoj.

Pet popularnih muških imena ruskog porekla:

1. Boris - ime je zapravo skraćenica od slovenskog imena Borislav. Prvi deo imena dolazi od glagola boriti se, a drugi je morfem –slav, čest u slavenskim imenima.

2. Vanja - izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje - Bog je milostiv. Ovo ime je uniseks, odnosno može biti muško i žensko.

3. Igor - ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingvar, što znači branitelj mora.

4. Aleksandar (Saša) - ime je stvoreno od glagola "aléxo" što znači branim i imenice "anér" (u genitivu andrós) što znači čovek, junak.

5. Ivan - najtipičnije rusko ime koje je vekovima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske porodice. Znači Bog je milostiv.

2024 © - Vesti online