Utorak 16.08.2016.
20:20
N. S. Preradović - Vesti

Brisel diže minimalac u Srbiji

N. Đurović
Pred Vladom novi zadatak: Država nije ni razmišljala o podizanju cene rada

Naime, Evropska unija je od Ministarstva rada, koje praktično rukovodi Socijalno- ekonomskim savetom, tražila akcioni plan za oživljavanje socijalnog dijaloga koji je u Srbiji godinama na niskom nivou.

Ovakav zahtev iz Brisela stigao je neposredno pred formiranje nove vlade, pa je premijer Aleksandar Vučić već na prvom sastanku tražio da se poveća cena rada, odnosno minimalac, o kome ni država ni poslodavci nisu uopšte razmišljali.

Za poslednje četiri godine minimalac je porastao za samo šest dinara, sa 115 (0,92 evra) na 121 dinara (0,97 evra) za satnicu, koliko trenutno iznosi. Sindikati sada traže minimum 130 dinara (1,04 evra). To znači da bi minimalna plata sa 21.000 dinara (169 evra) porasla na 22.000 dinara (177 evra).

Ako rast minimalca bude veći od inflacije, poslodavci će tražiti da država podigne neoporezivi deo zarade.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, slaže se da bi minimalnu cenu rada trebalo povećati, ali ističe da nisu usaglašeni stavovi koliko ona treba da iznosi.
Situacija sa minimalnom zaradom pokazuje još nešto.

Ova vlada nije ovlašćena da bilo šta uradi ukoliko joj ne odobri MMF. Mi smo pod kapom MMF i da je rečeno da se smanji ili poveća plata, tako bi i bilo.

2024 © - Vesti online