Utorak 16.08.2016.
01:30
Vestionline, mondo.rs

Ovo je najtiše mesto na svetu: Nema interneta, ni mobilnoh telefona...

youtube.com/AFP news agency
Ako želite pravi odmor, bez moderne tehnologije, onda je Grin Benk pravo mesto za vas

Stanovnici Grin Benka na radiju čuju samo šumove, a zona je usposravljena kako bi se izbeglo elektromagnetno mešanje sa talasima obližnjeg radio-teleskopa, inače najvećeg na svetu.

Radio-teleskop koji se nalazi u Grin Benku, između ostalog, služi za istraživanje života u svemiru. Da bi bili sigurni da teleskop u opservatoriji dobro funkcioniše, u ovom gradu je zabranjena bilo kakva bežična komunikacija. Pošto je signal iz svemira uglavnom veoma slab, neophodno je da život oko teleskopa bude što tiši. Zbog toga čak i mikrotalasne pećnice moraju da stoje u zaštitnim čeličnim kutijama.

To znači da, pored toga što se na radiju čuje samo tišina, mobilni telefoni nemaju domet, a one koji eventualno pokušaju da stave ruter za Internet u svoj dom posetiće ekipa koja dežura ulicama u belom kamionetu, kako bi ih podsetila na zabranu.

- Ono što ovde imamo je neverovatna kombinacija ruralne atmosfere i ekstremno napredne tehnologije - kaže Džej Lokman, jedan od naučnika iz Grin Benka.

Ako ste se pitali ko bi pristao da živi u jednom takvom mestu, znajte da je sve više takvih. Iako je Zona tišine nacionalnog radija uspostavljena još 1958. godine, kada su se stanovnici odatle selili, a sada se sve više njih vraća kako bi pobegli od moderne tehnike koja je sastavni deo svakodnevnog života.

Ovo mesto turistima nije naročito privlačno, ali stanovnici kažu da uživaju u tišini i zvucima prirode. Jedina mana je, kažu, što ne mogu da koriste mobilne telefone u hitnim situacijama, već moraju da se oslanjaju samo na fiksne telefone ili telefonske govornice.

2024 © - Vesti online