Petak 12.08.2016.
21:10
Tanjug, Vestionline

"Junače se bez pokrića, Srebrenica je deo RS"

M. Karović
Dodik: Tamo ima i Srba

Procedura Ustavom BiH predviđa da o tim pitanjima razgovaraju dva entiteta, a ne nikakve unilateralne odluke bilo koga, objasnio je on.

- S druge strane, tamo u parlamentu su i Srbi, tako da je to samo junačenje bez pokrića i u tom pogledu apsolutno neprihvatljivo i neodrživo i neće se ni desiti - rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske. 

Prema njegovim rečima, veoma je jasno da je ustavnim poretkom predviđena i raspodela teritorije i da referendum RS o Danu Republike nije pitanje teritorije niti bilo šta drugo vezano isključivo za pitanje koja su regulisana Ustavom. 

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je ranije u petak da će naredne sedmice biti održan sastanak, kako je kazao, probosanskih političkih aktera, na kojem će se dogovoriti detalji inicijative o referendumu za izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske. 

O toj inicijativi raspravljaće se na prvoj narednoj sednici Skupštine opštine Srebrenica, rekao je Duraković za Al Džaziru. 

Bošnjački predstavnici u Skupštini opštine Srebrenica iniciraju raspravu o izdvajanju te opštine iz Republike Srpske, kao odgovor na odluku Ustavnog suda da nema prepreka za održavanje referenduma o Danu Republike Srpske. 

Predsednik Dodik izjavio je u četvrtak da više nema prepreka za održavanje referenduma u Republici Srpskoj 25. septembra. 

Odluka o referendumu usledila je nakon što je Ustavni sud BiH, reagujući na apelaciju člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, doneo odluku da obeležavanje 9. januara kao Dana RS nije u skladu sa državnim ustavom.

2024 © - Vesti online