Petak 12.08.2016.
20:30
B. Božin - Vesti

Burka ne pripada Nemačkoj

pixabay.com
Političari zahtevaju zabranu potpunog pokrivanja žena

Naprotiv, sve su glasniji zahtevi mnogih političara i eksperata da burka ne pripada Nemačkoj i da je religiozni znak potlačenosti žena u slobodnom društvu. Među najvatrenijim zagovornicima zabrane su potpredsednica CDU Julija Klekner, ekspert za unutrašnja pitanja Volfgang Bozbah i berlinski senator za unutrašnja pitanja Frank Henkel, političar Zelenih Diter Janecek i mnogi drugi.

Takođe, i borci za prava žena i bezbednosne službe žele ovu zabranu, jer kako je rekao šef policijskog sindikata Rajner Vent, "burka ometa integraciju, ponižava žene i podstiče stvaranje paralelnih društava".

Ova tema nije relevantna za bezbednost zemlje u odbrani od terorizma, ali ovo pitanje neće moći dugo da čeka, jer se prema jednoj anketi 62 odsto Nemaca izjasnilo za zabranu nošenja burke.

Pritom je u mnogim evropskim državama potpuno pokrivanje žena već zabranjeno. Belgija je prva uvela ovaj zakon 2010. godine, a u Holandiji je 2012. godine doneta zabrana nošenja burke i nikaba. Od 2011. godine je u Francuskoj, u kojoj živi pet miliona muslimana, na snazi zabrana nošenja burke. Predviđena je kazna od 150 evra ukoliko se neka žena ogluši o ovaj zakon. Od 1.jula ove godine je i u švajcarskom kantonu Tesino uvedena ista zabrana, a u slučaju nepoštovanja preti kazna i do 10.000 franaka (oko 9.100 evra).

Podršku pruža i Evropski sud za ljudska prava. Tako su 2014. godine u slučaju jedne francuske muslimanke sudije odbile njenu žalbu u svim tačkama. Zabrana nije diskriminacija i ne narušava slobodu mišljenja i religije, glasilo je obrazloženje suda u Strazburu.

Šta kaže ustav?

U Nemačkoj postoje nedoumice u pogledu ustavnosti jedne ovakve zabrane. Pravnik Matijas Ještet smatra da je bezuslovna zabrana burke kakva postoji u Francuskoj nespojiva sa nemačkim ustavom, na šta ukazuje i druga presuda Ustavnog suda od 27. januara prošle godine. Ministar unutrašnjih poslova Mezijer je izjavio da se može govoriti eventualno o pravilima u javnom saobraćaju ili kod svedočenja na sudu, gde je nošenje burki problematično.

 

2024 © - Vesti online