Petak 12.08.2016.
13:58
Tanjug

Gulen: Vratiću se u Tursku ako...

Reuters
Označen kao najveći neprijatelj Turske: Fetulah Gulen

Gulen, koga turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužuje da stoji iza propalog pokušaja pokuča izvedenog 15. jula u Ankari, porekao je bilo kakvu umešanost u zaveru i pozvao na formiranje međunarodne komisije za istragu o pokušaju puča, prenosi "Mond".

- Ukoliko se ustanovi da je makar deseti deo optužbi protiv mene opravdan, obećavam da ću se vratiti u Tursku i izdržavati najtežu kaznu - poručio je Gulen u tekstu, obećavši punu saradnju sa turskim vlastima.

Turski sveštenik, koji živi u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji od 1999, u tekstu za francuski list osuđuje autoritarna skretanja turskih vlasti i traži povratak demokratiji.

Osvrnuvši se na optužbe Ankare u vezi sa planiranjem puča koje su usmerene protiv njegovog pokreta Hizmet, Gulen kaže da, ako su pojedini simpatizeri tog pokreta i bili pod uticajem intervencionističkih tendencija vojske, u šta on sumnja, njihove greške se ne mogu pripisati celom pokretu.

- Niko, ni ja niti bilo ko drugi, nije iznad prava. Želim da svi krivci, kog god da su opredeljenja, budu osuđeni na kazne koje zaslužuju u okviru pravednog procesa. Međutim, od oktobra 2014. pravosudni sistem je pod kontrolom vlasti i verovatnoća da proces bude pravedan je skoro nulta. Zato pozivam na osnivanje međunarodne komisije i najavljujem da ću prihvatiti njene zaključke - istakao je Gulen.

On primećuje da žrtve "lova na veštice" u Turskoj, stotine hiljada pojedinaca koji su smenjeni sa radnih mesta zbog sumnji vlasti u vezi sa organizovanjem puča, proživljavaju pravu humanitarnu dramu.

- Šta hoće vlada? Da izgladni te ljude koji više ne mogu da se bave svojim poslom i ne mogu da napuste teritoriju na kojoj žive? Kakva je uopšte razlika u odnosu na predgenocidne mere evropske istorije? - pita se Gulen u tekstu za francuski list.

Turska traži od SAD da izruče Gulena, a šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je danas na konferenciji za novinare u Ankari rekao da je dobio "pozitivne signale" od SAD u vezi sa tim zahtevom.

2024 © - Vesti online