Nedelja 07.08.2016.
18:30
B. Božin - Vesti

I Audi varao

Tanjug/AP
Stigli iz Nemačke: Nova vozila audi čekaju kupce

Dok su u firmi iz Volfzburga koristili softver koji je uređajima za testiranje slao lažne rezultate o količini izduvnih gasova, u Audiju su za 3-litarske motore serije EA 189 koristili čak tri softverska paketa da sakriju prave rezultate!

Jedan od ovih programa, ugrađen u sva vozila sa velikim TDI motorom (između ostalih audi Q7, porše kajen i folksvagen tuareg) isključivao je 22 minuta posle paljenja motora proces za prečišćavanje izduvnih gasova. Ova brojka nije slučajna: testovi merenja količine izduvnih gasova traju po pravilu 20 minuta! Sličan trik koristio je i italijanski "Fiat", pokazala je istraga u Rimu i Briselu.

Predstavnici Audija u centrali u Ingolštatu nisu želeli da komentarišu navode "Bilda" o ovome, navodeći da o tehničkim detaljima ne mogu da govore zbog aktuelnog sudskog postupka u Americi. Ovaj koncern pokušava da se dogovori sa američkim sudskim organima o novčanom poravnjanju, baš kao što je to uradio i Folksvagen koji je pristao da prevarenim korisnicima plati odštetu u iznosu od više milijardi dolara.

Američka strana je za sada odbacila predlog Audija o visini odštete za oko 85.000 automobila prodatih u SAD, koji su imali motore sa lažnim podacima. Po evropskim zakonima, inače, softverski trik Audija uopšte nije nelegalan: Iako su testovi pokazali da prečišćavanje gasova iz motora radi kako treba samo pod određenim uslovima, prozvođač je jedino upozoren da promeni softver - ukoliko to želi.

2024 © - Vesti online