Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 23.09.2015.
03:00
B. Božin - Vesti A

Folksvagen u ponor zbog auspuha

Iako još uvek nije jasno koliko će američki sudovi da kazne najveći nemački automobilski koncern, već sada je izvesno da manipulacije testovima s izduvnim gasovima znače potpunu katastrofu za imidž ovog proizvođača i da je skandal ne slučajno prozvan "najvećom glupošću u istoriji automobila".

Reuters
Tamno nebo iznad Folksvagena

Da podsetimo, stručnjaci Američkog biroa za kontrolu okoline (EPA) ustanovili su da je Folksvagen u svoje automobile na dizel ugrađivao specijalni softver, koji se aktivirao u trenutku kad bi počelo testiranje količine otrova koji iz auspuha izlaze u vazduh i pokazivao lažne vrednosti, čak i do 40 puta manje od stvarnih u realnoj vožnji!

EPA je krajem 2014. godine upozorio Folksvagen da preradi oko 482.000 automobila tipa bitl, džeta i pasat, kao i Audijev model A3. Zanimljivo je pri tom da koncerni Dajmler i BMW, po sopstvenim navodima, nisu bili obuhvaćeni ovom istragom američkih službi za zaštitu okoline.

Kako Nemci nisu ispravili nepravilnosti, EPA je najavio tužbu za koju se ne zna koliko će koštati proizvođača automobila, ali stručnjaci procenjuju da bi suma mogla da se popne čak i do 18 milijardi dolara (16 milijardi evra)!

Najurite gazdu!

Ekspert Ferdinand Dudenhofer smatra da je Vinterkorn dalje neodrživ na čelu koncerna, svejedno da li je znao za manipulacije ili nije imao pojma, što onda govori da nije držao konce u rukama.

Kako piše "Bild", jedna nemačka advokatska kancelarija već sakuplja tužbe za odštetu. Kolika je razmera ovog skandala svedoči i to da se u ceo slučaj umešala i nemačka vlada jer su se juče na "kriznom samitu" sastali savezni ministar saobraćaja Aleksander Dobrint i šef Folksvagena Martin Vinterkorn.

Teorije zavere

Nemačka štampa se pita kako to da je skandal tek sada izašao na videlo kad EPA zna za manipulacije još od prošle godine. Spekuliše se da bi razlog moglo da bude to što je Folksvagen upravo bio na putu da pretekne Tojotu kao najveći svetski automobilski koncern. Druga "teorija zavere" kaže da nije nemoguće da je umešan neko iz same firme ko je želeo da stane na put šefu koncerna Martinu Vinterkornu, čiji je ugovor upravo produžen do 2018. godine. Vinterkorn je nedavno nasledio dugogodišnjeg "patrijarha Folksvagena" Ferdinanda Piha.

Hitni sastanci su najavljeni i unutar koncerna, u SAD, gde će moćni gremijum Folksvagenovog nadzornog odbora razmatrati posledice i razmere skandala, a za petak je zakazana regularna sednica ovog tela.

U međuvremenu je berza već odreagovala i drastično kaznila Folksvagen, pa je u ponedeljak vrednost akcija strmoglavo pala za 22 procenta. Za par sati koncern je uzgubio 15,8 milijardi evra - otprilike onoliko koliko se nagađa da će biti sudska kazna u Americi. Eksperti smatraju da je mnogo ozbiljnija i potencijalno veća šteta načinjena ugledu kompanije. Pad akcija smanjio je vrednost firme na oko 60 milijardi evra i doveo Mercedes na prvo mesto najvećih nemačkih auto-koncerna jer mu je berzanska vrednost oko 74 milijardi. Treći je BMNj koji vredi 54 milijarde.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.09.2015. 07:39
Vreme je gospodja Merkel prestane da "koketira" sa Putinom !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online