Petak 05.08.2016.
20:59
Vestionline

"Americi ostaje samo da gleda kako Rusi i Asad osvajaju Alepo"

Twitter/linaarabii
Ne mogu im Ameri ništa

"Prošla su već tri dana kako je američki državni sekretar Džon Keri najavio proces predaje vlasti u Siriji. Proces nije započeo, vladina vojska zauzima Alepo, a Vašington ne žuri da pomogne ustanicima", navodi autor teksta.

"Ispostavilo se da su obećanja Kerija da će Amerika krenuti 'drugim putem' ako do 1. avgusta Bašar al Asad ne počne proces predaje vlasti samo prazne reči. Vašington se i dalje ograničava na pozive da Rusija zaustavi svoju i Asadovu ofanzivu. Ali Rusija, Sirija pa i snage opozicije te pozive ignorišu", navodi se u analizi "Blumberga".

Izdanje dalje piše o "besmislenosti američkog prilaza problemu".

"SAD nemaju ni jednog saveznika sa velikim vojnim potencijalom u zoni borbenih dejstava osim Kurda. Pa ipak, one se još uvek nadaju da će istovremeno pobediti Islamsku državu, slomiti Front al Nusra i zameniti predsednika Asada".

"Blumberg" veruje da će SAD dozvoliti Asadu, Putinu i Iranu da realizuju svoj plan.

"Kada zauzmu Alepo, vladine vojske će se sukobiti sa džihadistima i neće morati da ratuju na više frontova. A rat bi se završio ranije da su se SAD pridružile toj koaliciji, ali zbog političkih razloga to je nemoguće. Rat će se nastaviti, pa ipak, u dugoročnoj perspektivi Islamska država neće moći da se odupre pritisku Rusije i Irana", nastavlja autor.

"Ugled SAD biti narušen. Amerika će morati da posmatra kako Asad kao pobednik počinje represiju. I, naravno, SAD će imati posla sa osnaženim Putinom", zaključuje "Blumberg".

2024 © - Vesti online