Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 30.07.2016.
12:27
Vestionline A

Civili ginu dok se raspada američko-ruski plan

Najmanje 28 civila je ubijeno, a više desetina je ranjeno u vazdušnim udarima koalicije koju predvode SAD u Siriji, u periodu kada je došlo do zastoja u naporima Vašingtona da se udruži sa Rusijom protiv Islamske države, navode svetski mediji.

Reuters
Uvek nedužni najviše stradaju...

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu (SOHR), objavila je da su avioni koalicije u četvrtak gađali grad Gandura, koji je pod kontrolom džihadista.

- U napadima borbenih aviona koalicije izvedenih iza ponoći na grad Gandura, ubijeno je najmanje 28 civila, a ranjeno više desetina - izjavio je prvi čovek SOHR-a Rami Abdel Rahman.

Grad se nalazi 23 kilometra severozapadno od Manbidža, strateškog grada između Turske i Rake, de fakto prestonice Islamske države.

Američka vojska je priznala u četvrtak da postoji mogućnost da je u napadu bilo civilnih žrtava. Prema navodima SOHR-a, skoro 600 Sirijaca, među kojima je 136 dece, ubijeno je u vazdušnim napadima koalicije od septembra 2014. godine.

Izveštaji o novim civilnim žrtvama koalicionih vazdušnih udara dolaze u vreme kada su napori američkog državnog sekretara Džona Kerija da nagovori Rusiju na saradnju u borbi protiv Islamske države naišli na dve ozbiljne prepreke.

Prvo je sirijska vojska objavila da je presekla sve puteve snabdevanja u istočni deo Alepa -najvažnijeg uporišta sirijske opozicije - a vlada predsednika Bašara al Asada je zatražila od stanovnika da napuste taj grad.

Posle toga je sirijski ogranak Al Kaide u četvrtak objavio da prekida veze sa globalnom mrežom koju je uspostavio Osama bin Laden i da menja ime, kako bi se, prema stavu SAD-a i drugih zemalja, mogli fokusirati na napade na Sirijce.

Iako je jedan američki zvaničnik rekao da se radi "samo o promeni imena", ovaj potez komplikuje američki predlog da se ograniče napadi Rusa i Sirijaca, odnosno da napadaju samo Front al Nusru i Islamsku državu. Američki zvaničnici su dovodili u sumnju ruske i sirijske tvrdnje da žele da evakuišu civile iz Alepa, kako bi stvorili priliku da humanitarna pomoć stigne u opkoljeni grad, u kojem se nalazi najmanje 300.000 civila koji imaju zalihe hrane za najviše 2-3 nedelje.

"Na prvi pogled, to deluje kao unilateralni napor Moskve i Asada da preduhitre Kerijeve zahteve da okončaju opsadu Alepa pre nego što počnu pregovori o važnijim pitanjima. Ako predlog i nije mrtav, deluje kao da je teško ranjen" - tvrde Amerikanci. 

POVEZANE VESTI

Subota 30.07.2016. 14:29
zar Ameri stvarno imaju "ambiciju" da natjeraju Ruse i Asada da ograniče napade na "umjerene teroriste sa umjerenim tenkovima"? Ako se tome nadaju nijesu u pravu jer je takav dogovor već postojao koji su ti isti "Umjereni" iskoristili da im USA i Turska doture oružje, da se pregrupišu i nastave napade. Više im takve stvari neće biti dozvoljene. Tačka.
Ponedeljak 01.08.2016. 19:38
Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji (SOHR) je objavila da su avioni koalicije u četvrtak gađali grad Ghandoura, koji je pod kontrolom boraca ISIL-a. "U napadima borbenih aviona koalicije izvedenih iza ponoći na grad Ghandoura je ub-ijeno najmanje 28 civila, a ranjeno više desetina", kazao je čelnik SOHR-a Rami Abdel Rahman. Grad se nalazi 23 kilometra sjeverozapadno od Manbija, strateškog grada između Turske i Raqqe, de facto prijestolnice ISIL-a.
Ponedeljak 01.08.2016. 19:39
____ Civilne žrtve____ Američka vojska je priznala u četvrtak da postoji mogućnost da je u napadu bilo civilnih žrtava. Američka Centralna komanda, koja je zadužena za vojne operacije SAD-a na Bliskom istoku, saopćila je da je "pokrenula procjenu stanja nakon internog operativnog izvještaja u kojem se navodi da je moguće da je u današnjem napadu u Manbiju u Siriji bilo civilnih žrtava". Do udara je došlo dan nakon što je koalicija pokrenula formalnu istragu da se utvrdi da li je u zračnim napadima međunarodnih snaga prošle sedmice u Manbiju bilo civilnih žrtava. SOHR i lokalni stanovnici su naveli da je u zračnim udarima 19. jula ub-ijeno više desetaka civila, među kojim je bilo i djece. Nakon razmatranja "internih i eksternih informacija", koalicija je utvrdila da postoji dovoljno kredibilnih dokaza o civilnim žrtvama da se pokrene zvanična istraga, rekao je u srijedu glasnogovornik koalicije pukovnik Chris Garver. Garver je rekao prošle sedmice da ISIL pruža izuzetno žestok otpor u Manbiju, gradu koji su opkolile sirijske snage koje podržava SAD.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online