Četvrtak 04.08.2016.
19:43
N. S. Preradović - Vesti

Država upropastila proizvodnju traktora

V. Sekulić
Nekada je iz fabrike IMT izlazilo i 40.000 traktora godišnje

Radoslav Radović, nekadašnji direktor, izjavio je za "Danas" da nije postojao nijedan valjan razlog da fabrika ode u stečaj i da su svi dugovi i zastoj u isplati nastali zbog nestručnog rada ljudi koje je postavljala država.

Čak šest kompanija iz inostranstva, od kojih su neke iz Kine i Indije, bile su zainteresovane za strateško partnerstvo, ali i pored toga država je odlučila da ovo preduzeće pošalje u stečaj.
Decenijama unazad traktori ove fabrike su orali njive širom Jugoslavije, a svima su u sećanju potresne slike srpskih izbeglica iz Hrvatske koje su u "Oluji" u traktorima ovog preduzeća stizali u Republiku Srpsku i Srbiju.

Nažalost, preduzeće je očerupano, iz njega je uzeto sve što je vredelo: prodato je 20 hektara zemlje, upravna zgrada na Senjaku i odmaralište na Divčibarama.

Stečaj bi mogao da se poništi i da se pokrene proizvodnja, a radnici vrate na posao. I ovako oslabljeno preduzeće bi moglo da se postavi na noge, a za dva meseca, tvrde bivši radnici, srpski traktori bi ponovo mogli da oru njive.

Radnike koji su protestovali ispred Vlade niko nije primio na razgovor, pa su oni svoje zahteve ostavili u pisarnici.

Nacionalizujmo tajkunsko

Na jednom od transparenata koje su nosili radnici, pisalo je "Nacionalizujmo tajkunsko, sačuvajmo radničko".
Da podsetimo, IMT je u zlatnim godinama proizvodnje izvozio i do 40.000 traktora godišnje. Katanac s kapiji firme, koja je nekada zapošljavala 12.000 radnika, izgleda niko nema namere da skine.

2024 © - Vesti online