Petak 05.08.2016.
04:08
D. Dekić - Vesti

Vežbaj sa Rusima, treniraj za NATO

wikipedia.org/Ajvol
Srpski san ili java: Raketni sistem buk

Iako se time bavi i nacionalna televizija bliska Aleksandru Vučiću, vojni analitičar Aleksandar Radić tvrdi da je reč o isključivo bombastičnom plasiranju laži beogradskog tabloida koji onda ekvivalent dobija na hrvatskoj strani.

- Tako imamo, može se reći, srpsko-hrvatski privatni rat tabloida sa veoma niskim profesionalnim standardima. Kako je Hrvatska u političkoj krizi i pred izborima, tamo se pojačava nacionalistička ostrašćenost, između ostalog, i proslavom vojne akcije "Oluja" i spomenikom teroristi Barišiću. U Srbiji se ide na kafanski nacionalizam, naoružavanje i Putinov zagrljaj, a ako pažljivije osmotrimo takve napise, videćemo da su bez činjenica, znači i netačne - kaže Radić za "Vesti".

U Rusiji je do 13. avgusta 129 srpskih vojnika na međunarodnim vojnim igrama, a najavljuje se i skora poseta ruskog premijera Dimitrija Medvedeva Beogradu, pa smo našeg sagovornika pitali da li to Srbija menja kurs i pravi zaokret ka istoku. Radić, međutim, odgovara da nikakvih promena nema.

- Srbija nastavlja saradnju sa NATO i ovog meseca naši vojnici će biti na vojnim vežbama Alijanse u Nemačkoj. Međutim, o tome se u našim medijima malo govori dok se informacije vezano za Rusiju objavljuju na sva zvona - kaže ovaj vojni analitičar.

Kad bi se moglo...

Aleksandar Vučić je, prema pisanju srpskih tabloida, tokom prošlogodišnje posete Rusiji planirao da kupi raketni sistem buk, granate krasnopolj, vojne helikoptere i radare.
Deo ruskih medija je u januaru ove godine takođe navodio da se Srbija, nakon objavljivanja planova Hrvatske o kupovini operativno-taktičke rakete MGM-140 ATACMS od SAD, zainteresovala za ruske sisteme PVO tipa tor, pancir i buk, kao i za lovce MiG-29.


 

2024 © - Vesti online