Ponedeljak 01.08.2016.
20:14
R. L. - Vesti i agencije

Teslu okačili i na pivo

Facebook/Valjevska Pivara
U Srbiji "Valjevsko", za američko tržište napravili pivo "Tesla spirit"

Pivara u Valjevu saopštila je da se nije bavila analizom da li je pomenuta robna marka u duhu poslovnog morala i da li se njome narušava ugled srpskog i svetskog genija.

- Uvoznik je firma Lav imports iz Čikaga. Ona ima pravo distribucije u 25 američkih država. Ta firma sarađuje sa još nekoliko brendova iz Srbije. Natočeno je osam paleta flaša od 0,5 litara, a robna marka je registrovana u SAD - saopšteno je iz pivare.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić smatra da ovakvim potezom "privredni subjekt stiče određenu komparativnu prednost u odnosu na poslovne konkurente, jer koristi tuđu dobru reputaciju, da bi za sebe izvukao korist".

- Ne postoji u Srbiji nijedan poseban propis koji se time konkretno bavi osim Zakona o žigovima, gde je precizirana zaštita imena i lika neke istorijske i poznate ličnosti. Sa aspekta poslovnog morala slučaj može da se tumači i kao zloupotreba, jer reputacija ne pada s neba, već se gradi godinama, a sad je koristi neko ko toj reputaciji ničim nije doprineo i iz nje izvlači profit - objašnjava Marić za "Vesti".

On podseća da kada se na neku robu ili uslugu stavi ime slavnog naučnika, književnika ili umetnika, ono postaje simbol tog proizvoda.

- Tu je suština sa aspekta poslovnog i društvenog morala, jer se kompromituje ta osoba. A nijedno ozbiljno društvo to ne sme da dozvoli. Posebno kada je reč o osobama koje su zadužile svoj narod i mi kao društvo treba to da štitimo - pojasnio je Marić za "Vesti".

On pretpostavlja da bi u ovom slučaju trebalo da reaguje Muzej Nikole Tesle iz Beograda.

2024 © - Vesti online