Sreda 27.07.2016.
14:53
Vestionline, Blic.rs

Srb pod opsadom policije, incidenti na godišnjici ustanka

twitter.com/tkosor
Srb - godišnjica antifašističkog ustanka naroda Hrvatske u Drugom svetskom ratu

Kako prenosi N1, predsednik A-HSP Dražen Keleminec ipak se pojavio se u Srbu i održao govor na razglasu u kojem je antifašistički skup u Srbu nazvao "balom vampira", a zatim je poveo skandiranje "Za dom spremni".

Pre toga nekolioko žena sa hrvatskim zastavama prekidale su govor bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića pesmom "Lijepa li si" proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona.

Godišnjicu antifašističkog ustanka organizaciju Srpsko narodnog veća i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA). Prisutnima su se obratili bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i predsednik SNV Milorad Pupovc. Skupu prisustvuju i predstavnici Ambasade Srbije.

Pupovac je poručio onima kojima je, kako je rekao, današnji dan kontroverzan da pročitaju tekst Slavka Goldštajna o ustanku u Srbu.

- Mi ne spadamo među ekstreme, mi želimo normalan život - rekao je Pupovac.

Antifašistički skup kod Spomenika ustanku počeo je oko podneva polaganjem venaca.

Nikola Budija iz udruženja Savez antifašističkih boraca iz Zadra "napao" je u izjavi predsednicu države Kolindu Grabar Kitarović zato što je "podupirala ustaškog barjaktara Tomislava Karamarka i izbacila Titovu bistu s Pantovčaka".

- Ja sam Hrvat, ali nisam ustaša, nego Titov borac - poručio je, prenosi televizija N1. Kao i ranijih godina, u Srbu se istovremeno održava i kontraskup vanparlamentarne desničarske Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) koja smatra da je skup SNV "istorijski falsifikat" i da se obeležava "četnički zločin".

2024 © - Vesti online