Četvrtak 21.07.2016.
08:48
Vestionline

Vanredno stanje u Turskoj poslednji put trajalo 15 godina

Reuters
Vanedno stanje daje Erdoganu neograničenu moć

Zakon o vanrednom stanju koji je u Turskoj na snazi od 1983, u izvesnoj meri je zastareo, te se ne može sa sigurnošću proceniti kako će biti primenjen sada, kada je predsednik Tajip Redžep Erdogan proglasio tromesečno varedno stanje zbog pokušaja puča, javlja atinski Radio SKAI.

Važna odredba tog zakona je što otvara put za vladavinu predsedničkim dekretima.

Po tom zakonu, Ministarski savet, uzimajući u obzir mišljenje Saveta za nacionalnu bezbednost, na zasedanju pod predsedavanjem predsednika Republike proglašava vanredno stanje na delu teritorije ili u celoj zemlji za period ne duži od šest meseci.

Trajanje vanrednog stanja može da produži Skupština Turske, što je i činila od 1987, kada je vanredno stanglašeno na jugoistoku Turske, a to vanredno stanje je važilo do 2002. godine.

Šta je na reportoaru zabrana?

Po Zakonu o vanrednom stanju, mogu se ograničiti ili zabraniti saobraćaj, okupljanje, kretanje na nekim mestima ili u neko vreme, može se narediti pretresanje lica, vozila i plenidba predmeta koji se smatraju dokaznim materijalom, može se građanima narediti da stalno nose lične karte.

Može se zabraniti štampanje i distribucija novina, časopisa i drugog štampanog materijala, uvesti kontrola svih oblika štampanih i audio-vizulenih medija, kao i pozorišnih predstava i filmova koji se javno prikazuju.

2024 © - Vesti online