Sreda 20.07.2016.
19:14
N. Jokić - Vesti

Desnica bi "francuski Gvantanamo"

Reuters
Uviđaj na šetalištu u Nici gde je terorista ubio 84 osobe

Poslanici desnog centra ponovo su insistirali da se uvedu administrativni centri za "deradikalizaciju" islamista koji izlaze iz zatvora ili dolaze sa ratišta, a u koje bi francuski građani dospevali na osnovu sumnje, kao u američkom Gvantanamu, bez pravne procedure, optužnice, advokata i dokaznog procesa.

Jedan od zahteva opozicije desnog centra (čiji je lider bivši predsednik Sarkozi) bio je i da svi oni koje je obaveštajna služba klasifikovala kao sumnjive, a takvih je oko 11.000, budu obavezni da nose elektronsku narukvicu što bi omogućilo njihov nadzor.

U žestokoj raspravi, premijer Manuel Vals rekao je da vlada podržava vanredne mere, ali ne i uvođenje "vanrednog zakonodavstva" u kome bi građani bili lišavani slobode na osnovu sumnje, jer to znači ukidanje pravne države. On je izneo podatak da je više od 2.000 francuskih građana otišlo na sirijsko-iračko ratište, a među njima je čak 420 maloletnika.

Marokanac napao u Alpima

Francuska policija je uhapsila čoveka koji je nožem napao ženu iz Nanta i njene tri maloletne ćerke u odmaralištu u Alpima. Muškarac marokanskog porekla je ženu i decu staru 8, 12 i 14 godina napao posle opaske da su "previše oskudno obučene". Najmlađa devojčica se bori za život. Napadač živi u Parizu, ima kriminalni dosije zbog sitnijih krivičnih dela počinjenih u poslednjih 15 godina, a bio je na odmoru sa trudnom suprugom i dvoje dece.

2024 © - Vesti online