Subota 16.07.2016.
13:59
Tanjug

Slovačka: Ne znamo za Hrvate, otvaramo poglavlja Srbiji

Reuters
EU spremna za pregovore

U izjavi za Tanjug, portparolka slovačkog predsedavanja EU, Renata Goldirova, potvrdila je da je u Briselu sve spremno za Međuvladinu konferenciju sa Srbijom.

- Međuvladina konferencija će se održati kako je i planirano. Unapred se radujemo otvaranju dva nova poglavlja sa Srbijom - izjavila je Goldirova za Tanjug.

Povodom informacija iz Beograda da bi Hrvatska, u ponedeljak, mogla da povuče saglasnost na otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, kako je to rekao šef hrvatske diplomatije Miro Kovač svom srpskom kolegi Ivici Dačiću, diplomatski izvori u Briselu kažu da nemaju informaciju o promeni stava Hrvatske.


Zvanični Zagreb je posle više od tri meseca prigovora, 5. jula na sastanku Radne grupe za proširenje, i zvanično dao saglasnost za otvarnje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom.

Konačnom pristanku Hrvatske u velikoj meri doprineli su razgovori i kompromis postignut na sastanku EU-Zapadni Balkan održanom 4. jula u Parizu.

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač tada je poručio da su svi zahtevi Hrvatske ugrađeni u pregovaračku poziciju EU u pregovorima sa Srbijom u oblasti pravosuđa i osnovih prava.

2024 © - Vesti online