Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.07.2016.
02:00
D. Dekić - Vesti A

Vežbanje principa gde im mesto nije

Želi li Srbija u Evropsku uniju deklarativno ili suštinski, u dilemi je ambasadorka Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova. Ona tvrdi da Beograd ignoriše pozive za neformalne sastanke državama kandidatima za EU koje njena zemlja organizuje kao predsedavajući Unije.

Tanjug
Poziv prijatelja: Dagmar Repčekova

U situaciji nalik teranju srpskog inata preko leđa prijateljske Slovačke koja ne priznaje Kosovo, odgovor joj je donekle dao Aleksandar Vučić uoči odlaska u Pariz na samit lidera zapadnog Balkana i EU. On očekuje da mu se kaže gde je to Srbija pogrešila, pa joj poglavlja nisu otvorena.

- Ako nismo uradili nešto kako treba, kažite, ali nemojte da mislite da bilo ko ima pravo da nam zavrće uši bez razloga - istakao je Vučić.

Prema oceni karijernog diplomate u penziji Jovana Ilića, nije daleko od istine da Srbija neodazivanjem slovačkim pozivima šalje odgovor Briselu zbog rampe na poglavlja 23 i 24.

"Vesti" su objavile da je u Beogradu diplomatskim kanalima stavljeno do znanja kako nisu rešene velike afere poput pada vojnog helikoptera i rušenja Savamale, ali i pitanje Kosova. Ilić tumači da nije isključeno da bi na neformalnim sastancima na koje zove Slovačka, upravo to moglo da se iznese kao primedba Srbiji.

- Moguće je da domaći političari neodlaskom na neformalne sastanke žele da izbegnu tu vrstu kompromitacije - ocenio je naš sagovornik.

Osvrnuvši se na problem Kosova, Ilić objašnjava da postoji zapadna ideja da Srbija dozvoli učlanjenje Kosova u UN kao što je to nekada Zapadna Nemačka omogućila prijem bivše Istočne Nemačke u tu svetsku organizaciju. To, podseća on, treba da se desi pre ulaska Srbije u EU.

Merkelova kao ikona

Aleksandar Vučić je i pored loših vesti o poglavljima iz Brisela, ponovio privrženost putu Srbije ka EU i pohvalio politiku nemačke kancelarke Angele Merkel. On je u intervjuu za "Bild am zontag" objasnio da veruje u Merkelovu "otkako je prvi put sreo" i da je "Nemačka jedna od tri najomiljenije zemlje u Srbiji".

Iza rampe na otvaranje poglavlja, kako tvrdi bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović, stoji nespremnost Brisela da prihvati Beograd, a zbog politike SAD da Srbija bude isključena iz evropskog razvoja. Razloge takvog odnosa Jovanović vidi u srpskoj bliskosti sa Moskvom.

- Postoji nepoverenje SAD kao najmoćnije članice EU, ali i Velike Britanije i Nemačke prema Srbiji kao eksponentu ruskih interesa u EU. Takav odnos je plod percepcije tih zapadnih centara da je Srbija rusofilna. Slovačkoj treba da budemo zahvalni na nepriznavanju Kosova, ali ne smemo da precenimo domašaj uticaja Bratislave u EU - upozorava Jovanović za "Vesti".

On smatra da se iza izjave slovačke ambasadorke u Beogradu krije pokušaj prebacivanja odgovornosti za neotvaranje poglavlja na Beograd.

- Postoji opasnost da Srbija isporuči na tacni sve što se od nje traži, a da zauzvrat ništa ne dobije - upozorio je bivši šef jugoslovenske diplomatije.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.07.2016. 15:12
Lako je vucicu sa cenzurom po Srbiji ali mu je tesko sa fluidnom slobodom demokratskog govora u svetu - zavrtanje usiju se nastavlja, jer, ko drzi sargarepu je odavno poznato.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online