Petak 15.07.2016.
18:37
Vestionline

Ruski specijalac: Kakva je to policija koja nije odmah zaustavila kamion?

Reuters
Neodgovorno ponašanje francuske policije

- Pripadnici policije i specijalnih bezbednosnih službi Francuske površno su se odnosili prema bezbednosti tokom proslave Dana pada Bastilje, pošto su se opustili posle nedavno završenog Prvenstva Evrope u fudbalu, a teroristi su na to i računali - izjavio je Gončarov.

U četvrtak uveče je vozač kamiona udario gomilu ljudi koji su se okupili na obali Nice da bi posmatrali vatromet povodom Dana pada Bastilje. U napadu je poginulo najmanje 84 osobe.

- Dan pada Bastilje je glavni praznik u Francuskoj, a Nica je, da tako kažem, "lice" zemlje. Tamo živi najviše bogatih građana Francuske. I kako je moguće tako površno pristupiti obezbeđivanju proslave praznika? - izjavio je Gončarov.

On je istakao da na mestu izvršenja terorističkog napada nije bilo ni zaštitnih objekata koji bi sprečili prolaz automobila na šetalištu, ni dovoljnog broja policajaca.

- Kakva je to policija ako ne može odmah da zaustavi kriminalca u kamionu, duž gotovo dva kilometra, koji se kreće cik-cak da bi pogazio što veći broj ljudi? - dodao je Gončarov.

On navodi da su teroristi računali na to da su se pripadnici snaga bezbednosti i specijalne službe Francuske opustili po završetku Evropskog prvenstva u fudbalu.

- Sa stanovišta sprečavanja terorističkih napada Francuska je normalno obezbeđivala šampionat Evrope. Ali, posle Prvenstva, najverovatnije je došlo do malog opuštanja - naglasio je on.

2024 © - Vesti online