Petak 15.07.2016.
14:44
Vestionline

Lekcija iz Nice: Aktivirati špijune i pratiti "prave ljude"

Tanjug
Obaveštajci na terenu - deo borbe protiv terorista

- Na zapadu imamo endemsku obaveštajnu državu, o tome nema sumnje posle Snoudenovih podataka, ali iz situacije u situaciju imamo priliku da vidimo "usamljene vukove" koji napadaju oružjem koje nije "poslednji tehnološki krik". Oni koriste noževe ili kamione, bilo šta... Većina tih ljudi koji se odlučuju za napade su poznati obaveštajnim agencijama - kaže Mačon. 

Prema njenim rečima, lekcija iz tragedije u Nici je to da agencije poput NSA i GCHQ, dve glavne anglosaksonske špijunske agencije, mogu da dođu do svih ovih informacija, ali ne obraćaju pažnju na "prave ljude". 

Napad na redakciju magazina "Šarli ebdo" je izazvao reakciju francuskih vlasti koje su uvele kontroverzni zakon, a kojim su data veća ovlašćenja policiji i obaveštajnim agencijama. Ipak, to nije dalo rezultat, videlo se u Parizu u novembru 2015. godine, a i sada u Nici. 

- Postoji ogroman broj informacija koje kruže, izazov je da treba analizirati sve to kako bi se dobili upotrebljivi podaci. To znači da treba imati dobre izvore - ljudske izvore. Evropa ima problem, države često ne dele obaveštajne informacije, to je problem i u SAD, ali što se tiče Evrope... -  rekao je bivši zvaničnik Pentagona Majkl Maluf.

2024 © - Vesti online