Četvrtak 14.07.2016.
08:40
Blic.rs

Život na tajnom mestu: Kakav tretman će u Srbiji imati zatvorenici iz Gvantanama?

wikimedia.org/Rosier-HR
Lokacija novog prebivališta zatvorenika neće biti poznata javnosti

Kakva će njihova budućnost biti u Srbiji - da li će im ikad biti odobreno slobodno kretanje, da li će upisati fakultet i dobiti posao, da li ćemo ih jednog dana viđati u tržnom centru ili možda u gradskom prevozu kako overavaju bus plus karticu - zavisiće od njihovog ponašanja u narednim godinama. Sada je pitanje koliko su Mansur Ahmed Saad el Dafi i Omar Hamzajevič Abdulajev spremni da se uklope u društvo posle godina indokrinacije od Al Kaide i više od decenije iza rešetaka zloglasnog zatvora za najokorelije teroriste u američkoj bazi Gvantanamo na Kubi.

Detalji iznenadne operacije prebacivanja dvojice islamskih ekstremista u Srbiju i dalje su najstroža tajna. Ni juče nije bilo moguće saznati, na primer, koja će državna služba biti nadležna za njih, ali je “Blic” ipak uspeo da otkrije kako će izgledati prva faza njihovog boravka u Srbiji.

- Lokacija novog prebivališta El Dafija i Abdulajeva se čuva u najstrožoj tajnosti. Biće zaklonjeni od javnosti u prvo vreme, da ne bi bili izloženi pritiscima sredine zbog svoje prošlosti i, što je najvažnije, da razne terorističke organizacije ne bi pokušale da kontaktiraju s njima i eventualno ih ponovo vrbuju - kaže sagovornik “Blica” upoznat s ovim slučajem.

Stručnjaci: Njih dvojica više ne predstavljaju opasnost

El Dafi i Abdulajev će dobiti mogućnost da se dalje obrazuju - El Dafi je završio srednju školu u Gvantanamu - da upišu fakultete, čak i da idu na specijalizacije ako budu hteli i mogli. Ipak, za početak neće biti u kontaktu sa porodicama i neće moći slobodno da napuštaju mesto prebivališta. S obzirom na to da obojica imaju specifičan izgled, objašnjava sagovornik "Blica", da je stvar njihove dobre volje hoće li menjati spoljašnost.

2024 © - Vesti online