Utorak 12.07.2016.
13:19
Vestionline, b92.net

Rusi pustoše turske radnje

wikipedia.org

U prošloj godini je oko 3,5 miliona Rusa posetilo Tursku. 

Turska očekuje da će oko milion ruskih turista posetiti zemlju do kraja ove godine, izjavio je turski ministar kulture i turizma Nabi Avci.

- Nadamo se da će oko milion turista iz Rusije doći u Tursku ove godine. Za narednu godinu očekujemo da će da taj broj biti sličan ranijim podacima -  rekao je on za turske medije. 

Istakao je da je kriza negativno uticala na 56 oblasti koje su povezane s turizmom. 

Posebno je krizom bio pogođen turski turizam, jer su Rusi u vreme pre izbijanja krize bili drugi najbrojniji strani turisti u zemlji. 

Predviđanja 

Turski radnici u turizmu očekuju da će broj ruskih turista biti jednak broju pre izbijanja krize. 

Optimizam podstiču i podaci koji dolaze iz turističkih centara, a najveće povećanje posetilaca bieži grad Bodrum, koji je u proteklih devet dana posetilo više od dva miliona turista. 

Rekord u povećanju posete zabeležilo je malo, ali popularno ostrvo Avsa, smešten u Mramornom moru, na kom je broj turista veći čak 500 odsto. 

U Avsu je ove godine došlo toliko turista da se lokalne pekare i trgovine sa svakodnevnim potrepštinama žale kako imaju problema da ispune sve zahteve mušterija. 
 

O odnosima

Odnosi između dve zemlje narušeni su prošle jeseni, kada je turski borbeni avion srušio ruski avion iznad Sirije. 

Kao odgovor na taj čin, Rusija je suspendovala čarter letove i prodaju aranžmana za Tursku. 

U 2015. godini više od tri i po miliona ruskih turista posetilo je Tursku, ali nakon incidenta i obaranja ruskog aviona, broj turista koji su posetili Antaliju u periodu od januara do maja 2016. godine opao je za 26 puta u odnosu na prethodnu godinu, prenose ruski mediji.

2024 © - Vesti online