Nedelja 10.07.2016.
15:59
Srna

"Na dan velikog srpskog stradanja pokazali koliko mrze Srbe"

www.mc.rs
Evropa zatvara ćuti na jasnu provokaciju iz Sarajeva: Dragomir Anđelković

On je istakao da o tome govori i činjenica da je ta instalacija istaknuta u Sarajevu na dan kada se obeležava stradanje Srba u Podrinju.

- I to u Sarajevu gde je izvršen najveći zločin tokom rata u BiH nad Srbima, gde je hiljade Srba ubijeno, a desetine, uz brutalno maltretiranje, proterano - rekao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, sve to govori da jedan deo političke javnosti muslimana u BiH kao da ne shvata da je rat gotov i da ono što su probali da postignu oružjem devedesetih godina prošlog veka, sigurno ne mogu da postignu početkom 21. veka.

- Ali, u fanatizmu su oči zaslepljenje. Otuda oni nastavljaju da deluju na način koji gura BiH na liniju ponora. Naravno, ne može BiH danas pasti u taj ponor, ali se takvim potezima stalno održava u stanju tenzije, jer neki u Sarajevu misle da će moći da revidiraju Dejton i nametnu ono što žele - kaže Anđelković.

Time, dodao je on, čine najveću nesreću baš svom narodu, jer sprečavaju bilo kakav ekonomski razvoj i stabilizaciju BiH, što se onda najgore odražava na muslimane, jer Srbi, ipak, imaju podršku Srbije, a Hrvati Hrvatske, dok se Bošnjaci takvom politikom guraju u sunovrat.

Komentarišući ćutanje međunarodne zajednice na ovu instalaciju, Anđelković je rekao da je međunarodna zajednice već dokazala, ne da živi u dvojnim standardima, nego kao da je u ambijentu rane faze hladnog rata, kada se druga, protivnička, strana smatra potpuno satanizovanom i crnom.

On je istakao da je neshvatljivo da Evropa, koja toliko priča o humanističkim vrednostima i građanskom poretku, ima vrstu isključivosti da dopušta da jedan narod, kao što je srpski, koji je preživeo pravi genocid tokom Drugog svetskog rata i strašne zločine tokom devedesetih godina, do te mere stigmatizuju oni koji su puleni vodećih evropskih zemalja.

Anđelković je ocenio da time Evropa pravi sebi problem, jer održava Balkan u stanju tenzije, ali, s druge strane, i ponižava, jer šalje svima poruku da je ogroman raskorak između onoga šta su pričali da su njihove vrednosti i njihovih dela.

- Ova dela se tolerišu. Da na dan stradanja jednog naroda neko njemu pripisuje genocidnost, to je stvarno ljaga na licu Evrope i jednog dana će se generacije Evrope toga stideti - istakao je Anđelković.

2024 © - Vesti online