Nedelja 10.07.2016.
08:34
Vestionline

Otkriven Hitlerov tajni plan o pokušaju otmice pape

wikipedia.org/Bundesarchiv, Bild 183-H1216-0500-002/CC-BY-SA 3.0
Hitler nije želeo da Papa padne u ruke saveznika

Antonio Nogara, jedan od nekadašnjih direktora Vatikanskog muzeja, svedočio je susretu svog oca Bartolomea i sveštenika Đovanija Batiste Montinija, kasnije pape Pavla VI, krajem januara ili početkom februara 1944. godine. Montini je upoznao sagovornika s detaljnim izveštajima američkih i britanskih špijuna koji su otkrili Hitlerov plan.

Kada se saznalo za Hitlerov pakleni plan u Vatikanu se užurbano radilo na sakrivanju Pija XII. Jedan od planova je podrazumevao da se papa skloni u tajne prostorije vatikanske biblioteke.

Antonio Nogara je umro pre dve godine i među njegovim dokumentima su nađeni, između ostalog, i oni koji govore o Hitlerovom planu.

Nakon kraha nacizma, pojavilo se više istoričara koji su potvrdili istinitost o postojanju plana, a Nogarini dokumenti su dali dodatnu potvrdu tim stavovima.

Ipak, dosta istoričara osporava ove tvrdnje pozivajući se na naklonost Pija XII koju je gajio prema Hitleru. On je čak, zbog blagosti, u osudama Holokausta, prozvan i "Hitlerovim papom".

I biskupi bili Hitlerova meta

Vatikan je objavio i svedočenje generala SS Karla Volfa koji je izjavio da je od Hitlera dobio naredbu za otmicu pape Pija XII 13. septembra 1943. U naredbi je stajalo da bi papu trebalo oteti naredne godine.

- Naređujem ti da o ovome ne smeš da razgovaraš apsolutno ni sa kim, dok ti ne kažem drugačije. Samo ja i rajsfirer Himler znamo za ovo. Da li ti je jasno? - citirao je Volf Hitlerove reči.

Plan je podrazumevao da pored pape bude oteto i nekoliko biskupa. Volf je pojasnio je da je Hitler rekao da ne želi da papa padne u šake Saveznika i "bude izložen političkom i drugom pritisku i uticaju".

Plan nikad nije sproveden, a dosta pronacističkih sveštenika pomoglo je brojnim ratnim zločincima da izbegnu pravdu, snabdevajući ih pasošima koje je izdavao Vatikan, piše Dejli mejl.

Na taj način su uspeli da uteknu i komandant koncentracionih logora Sobibor i Treblinka, Franc Štangl, u kojima je ubijeno više od milion ljudi, kao i Adolf Ajhman, koji je bio idejni tvorac Holokausta i snosi odgovornost za smrt šest miliona ljudi.

2024 © - Vesti online