Subota 09.07.2016.
09:48
Vestionline, Tanjug

Srbija treba da iskoristi momenat, "Uniji je potreban preokret"

Reuters
Da li Srbija ima prijatelje u Evropskom parlamentu?

Fajonova je navela da dalji proces evropskih integracija i otvaranja poglavlja zavisi od obe strane, i od Srbije i od EU, te naglasila da bi ove godine moglo da bude otvoreno još šest poglavlja.

- Očekujem da će Srbija što pre formirati vlast i da onda imamo partnera sa druge strane kada budemo imali sledeći sastanak u Beogradu -  rekla je Fajon Tanjugu u Beogradu, gde boravi u okviru posete članova grupe "Prijatelji Srbije". 

- Postoje prijatelji Srbije i imamo zajednički cilj, a to je integracija Srbije u EU - rekla je Fajon. 

Ona je navela da je Srbija vrlo kredibilan partner u regionu i da je zbog toga uloga naše zemlje veoma važna u kontekstu poverenja, pomirenja u regionu i proširenja na ceo Zapadni Balkan. 

- EU će nakon Bregzita tražiti neki novi preokret, kako da ide dalje. Ja mislim da možemo sada napraviti taj pozitivan momenat ako ne izgubimo previše vremena - rekla je Fajon. 

Iako situacija u Evropskoj uniji sada nije najpovoljnija, rekla je Fajon, otvaranje poglavlja 23 i 24, koja su veoma značajna za borbu protiv korupcije, pravnu državu i poverenje gradjana u pravni sistem, predstavlja snažnu poruku u procesu pregovora. 

- Moja poruka srpskim vlastima je da treba raditi korak po korak. Reforme su bitne za Srbiju kao zemlju, za gradjane, posebno za mlade ljude - rekla je Fajon. 

Ona je navela da je proces proširenja, i pored turbulencija u EU, i dalje živ.

2024 © - Vesti online