Četvrtak 07.07.2016.
16:18
Vestionline, N1

"Srbija mora da menja Ustav ako hoće u EU"

Tanjug
Mićunović tvrdi da je obavezna izmena Ustava Srbije

Predsednik Fondacije za razvoj parlamenta Dragoljub Mićunović je rekao da, ako se želi demokratska reforma, mora se početi od Ustava i da se najviši pravni akt donese demokratski, kroz širok konsenzus.

- Poslednji Ustav, koji je bio demokratskiji od prethodnih, imao je manjkavost zato sto ga je politička elita donela bez široke debate. Danas je uočljiv gubitak svesti u političkoj zajednici, a tome je značajno doprinela neoliberalna ideologija. Ipak, Ustav je tu da svakog štiti kao člana političke zajednice - smatra Mićunović.

On je podsetio da je mandatar Aleksandar Vučić napravio radnu grupu za ustavnu reformu i da je Zorana Babića postavio na čelo komisije ali da se od tada nije mnogo čulo, ali verovatno će se uskoro progovoriti kad naprave novi tekst.

Dve izmene Ustava obavezne

Pravnik u pregovaračkom timu Srbije Vladimir Međak je rekao da su dve izmene Ustava obavezne. Prva i najvažnija izmena je uvođenje integrativne klauzule, koja podrazumeva poveravanje dela suverenih prava Evropskoj uniji, a druga je u Ustav uvesti aktivno i pasivno biračko pravo građana EU, da se glasa za Evropski parlament i lokalne istitucije.

Prema njegovim rečima, osim toga, već je planirana i specifična izmena Ustava, jer Srbija ima obavezu da 2017. unese u Ustav odredbu o nezavisnosti pravosuđa.

- Ustav ne može biti osnov za delegiranje prava koja se preuzimaju iz članstva. Samim tim, Srbija mora svoj Ustav da izmeni na takav način da on omogući da pristupanje EU za početak bude ustavno, i nakon ulaska u članstvo sve obaveze koje smo preuzeli pristupanjem u članstvo moraju biti sprovodive u Srbiji i da ne budu u suprotnosti sa Ustavom Srbije - kaže Međak.

2024 © - Vesti online