Nedelja 03.07.2016.
19:42
Vestionline

Smeta im što je Srbin: Obnovio spomenik, dobio robiju!

sr.wikipedia.org
Ponosni oficiri Srbije i Crne Gore
sr.wikipedia.org

Nepoznati vandali ranije su sa ovog spomen-obeležja odneli dve bronzane ploče. 

Iz Srpskog nacionalnog saveta podsećaju da su, uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, obnovili ovaj spomenik u godini obeležavanja 100 godina od Mojkovačke bitke, s obzirom na to da se lokalna vlast na tome nije angažovala. 

- Obnovili smo spomenik tako što smo izradili spomen ploču u istoj veličini i sa istim natpisom - "Mi smo pali da bi Crna Gora i Srbija živjele", a postavili smo i krst na mestu gde je ranije služen parastos stradalim junacima Mojkovačke bitke - podsećaju iz ovog saveta. 

Lokalna samouprava podnela je krivičnu prijavu Vuksanovića, koga je Osnovni sud u Bijelom Polju osudio na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana, koja neće biti izvršena ukoliko osuđeni u roku od tri godine ne izvrši novo krivično delo.

Iz Srpskog nacionalnog saveta ističu da ovako drastična kazna predsedniku nacionalne organizacije Srba zadužene za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta srpskog naroda nije zapamćena u sudskoj praksi Crne Gore.

2024 © - Vesti online