Ponedeljak 04.07.2016.
04:30
Vestionline, punkkufer.hr

Ne bacajte koštice iz lubenice, jedite ih

pixabay.com
Voće pojedite, koštice sačuvajte

Možda ste se nekad zapitali da li će gutanje koštica lubenice loše uticati na vaš organizam. Ipak, ne brinite, unutar vas neće da izraste nikakva biljka, a špice bi stvarno valjalo pojesti.

Doduše, i tu postoji jedna caka. Nemojte ih jesti direktno iz lubenice, već ih pustite neka proklijaju. Posle klijanja i sušenja, one će postati protein, i samo 1/8 šoljice sadržaće istu količinu proteina kao jedan grčki jogurt.

A zašto da jedemo koštice iz lubenica? Kako prvo, veoma su zdrave. Sadrže vlakna potrebna za rad probavnog trakta, pomažu i u slučaju pojave parazita, a mogu se pohvaliti i antibiotskim svojstvima. One sadrže i citrulin koji je poznat kao antioksidans, šire krvne sudove, pa samim tim pozitivno deluju i u slučajevima  hipertenzije, angine pektoris i arteroskleroze.

Koštice iz lubenice moguda budu i snažan saveznik u borbi protiv ešerihije koli. Naime, spremite napitak koji će svakako imati pozitivan uticaj na vaš organizam.

Za recept vam ne treba puno, svega jedan litar vruće vode i tridesetak koštica. Za početak u lonac ulijte vodu, pa dodajte koštice. Pustite vodu da proključa i ostavite tako još deset minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Procedite i spremite u frižider. Tu vodu možete piti i samu, ali ako vam specifični ukus ne bude po volji, slobodno je pomešajte s raznim sokovima.

Ako vam se svidi, zapamtite da recept možete praviti tokom cele godine. Preko leta koštice osušite i sačuvajte, tako da u ovom zdravom napitku možete uživati i zimi, kada lubenica nema.

2024 © - Vesti online