Petak 01.07.2016.
10:00
Vestionline

Turska: Novi pritisci EU ohrabruju teroriste

Reuters
Čavušoglu: Ne možemo više da unosimo promene u naše terorističke zakone

Turski zvaničnici smatraju kako Uniji, posle izlaska Velike Britanije, više nego ikada treba Turska, zbog njene ekonomske i geopolitičke snage.

EU je više puta ponovila kako bi Turska trebalo da izmeni svoje protivterorističke zakone, smatrajući da oni ograničavaju slobodu govora i omogućavaju privođenja aktivista za ljudska prava, međutim Ankara ne pokazuje znakove popuštanja.

- Turska se danas bori protiv terorizma. Novi zahtevi Turskoj mogli bi da ohrabre teroriste. Ne možemo više da unosimo promene u naše terorističke zakone - rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji sa evropskim zvaničnicima, govoreći o terorističkom napadu na istanbulski Aerodrom. 

EU je tursko pooštravanje protivterorističkih zakona vezala uz tursku želju da se njihovim građanima omogući putovanje Evropskom unijom bez viza. Taj dogovor deo je šireg sporazuma, kojim se Turska obavezala da primi nazad sirijske i ostale migrante, koji su s njenih obala završili u EU.

Prvi potpredsednik Eropske komisije Frans Timermans, koji se u četvrtak sastao sa Čavušogluom, rekao je kako razgovori o viznom režimu napreduju i kako će se uskoro nastaviti.

2024 © - Vesti online