Petak 24.06.2016.
11:05
Vestionline

"Nema tu ličnih sukoba: Ambasador je znao za izložbu o Stepincu, a nikom nije rekao"

Medija Centar Beograd
Kažnjeni ambasador iz Brisela: Duško Lopandić
- U ovom slučaju reč je o dugo najavljivanom činu, Lopandić je ušao u četvrtu godinu rada... Imaćemo slične stvari u narednim mesecima i u ostalim diplomatskim predstavništima. Čekaju nas velike promene, podmlađivanje diplomatskog kadra, 20 odsto naših šefova diplomatsko-konzularnih predstavništva je u penziji. To ne može da se dešava. Ko god da bude ministar to će ga čekati - rekao je Dačić za RTS.
 

- Ovde nije reč o tome da li je nešto više moglo da se uradi u smislu sprečavanja izložbe, već da je napravljen ozbilan profesionalni i politčki propust koji je Lopandić sam priznao u izjašnjenju na moj zahtev, gde je napisao da je za izložbu znao tri nedelje pre - objasnio je Dačić.

Kaže da je posao ambasadora upravo to, da obaveštavaju nadležno ministarstvo o takvim stvarima.Dodaje i da ta promena nije nova i da je o tome sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem razgovarao još pre godinu dana.

- Ovde nema nikakvih ličnih stvari, ovde sam da štitim državne inrterse, a svaki šef diplomatsko-konzularnih predstaništava mora da poštoje diplomatske procedure. Vlada nije dužna da bilo kome objašnjava zbog čega je neko postavljen ili opozvan, mi to ne bismo ni sada uradili da Lopandić nije poslao pismo - rekao je Dačić.

Na pitanje o upućivanju Ane Hrustanović na Lopandićevo mesto, Dačić je rekao da nije u skladu sa diplomatskom procedurom da se saopštava ime novog ambasadora dok on ne dobije agreman.

2024 © - Vesti online