Sreda 22.06.2016.
19:46
Vestionline

Ponovo granica između dve Irske?

Reuters
Na referendumu se odlučuje i o Irskoj

Najbolji primer na kome se oslikava sva neizvesnost referenduma o EU, vidi se u Vorenpointu, lučkom gradu u Severnoj Irskoj, na samoj granici sa Republikom Irskom. Na jednoj obali nalazi se Severna Irska, deo Ujedinjenog Kraljevstva, a preko reke Nuri je druga evropska država, Republika Irska. Ove komšije ujedinjene su u Evropskoj uniji.

Vorenpoint je druga po veličini luka u Severnoj Irskoj. Skoro polovina robe dolazi sa juga. Stanovnici strahuju da bi ta trgovina, u slučaju izlaska iz EU, mogla naglo da zamre:

- Odjednom bismo mogli da ostanemo bez polovine obrta, jer bi se mušterije bez problema okrenule luci u Republici Irskoj - kaže šef luke Piter Konvej, a prenose britanski mediji.

Protestanti u Severnoj Irskoj su, prema poslednjim anketama, podeljeni kada je reč o Bregzitu. A katolici, opet prema anketama, uglavnom žele ostanak u Evropskoj uniji. 

I stranka Šin fejn, bori se za to - za razliku od protestantske stranke DUP. Te dve partije su u Belfastu zajedno na vlasti. Mnogi se pitaju da li bi Bregzit ugrozio mirovni proces u Severnoj Irskoj? Takođe, zagovornici ostanka u EU smatraju da će u slučaju napuštanja Unije Severna Irska biti ekonomski gubitnik, jer je premala.

Zli jezici tvrde da bi Bregzit dobro došao katoličkim nacionalistima, jer u tome vide šansu za ujedinjenje Severa sa Jugom Irske. Međutim, analitičari smatraju da to neće uticati na mirovni proces, jer povratak u tešku prošlost Severne Irske niko ne želi.

2024 © - Vesti online