Sreda 22.06.2016.
19:30
Vesti

Srebrenica: Sa spiska izbrisano 2.372 Srba

Srna
Glasovi iz Australije: Mladen Grujičić

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da je i on, zajedno sa širom porodicom, izbrisan sa spiska.

- Kompletne srpske porodice su u poslednja četiri meseca nestale sa spiskova CIK koji je na području opštine u februaru registrovao 12.900 birača. Međutim, 4. juna iz CIK nam stiže podatak da u Srebrenici ima 10.528 birača. Gde je nestalo 2.372 ljudi - upitao je Milovanović.

Skupština RS poništila popis

Skupština RS odbacila je kao nezakonitu i štetnu odluku o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.
Parlament je na posebnoj sednici jednoglasno usvojio da institucije RS neće priznati, ni objaviti rezultate popisa iz 2013. godine. Vlada i Zavod za statistiku RS obavezni su da povuku svoje predstavnike iz centralnog popisnog biroa, kao i preostala dva člana iz reda srpskog naroda.

I zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić tvrdi da se u ovoj opštini sprema neviđena izborna krađa.

- Dok se Srbi masovno brišu sa biračkog spiska, Bošnjaci se masovno lažno prijavljuju za glasanje u Srebrenici. Ovde je nedavno otvoren kol-centar koji za glasanje registruje Bošnjake koji od 70-ih ili 80-ih godina prošlog veka žive u SAD, Australiji i Evropi. Opština bez problema izdaje uverenja o državljanstvu, iako oni nemaju čak ni ličnu kartu izdatu u BiH - kaže Grujičić.

MUP Srpske pozvao je građane koji imaju saznanja o slučajevima registracije fiktivnih birača u Srebrenici da to prijave.

2024 © - Vesti online