Četvrtak 23.06.2016.
00:10
Vesti

U Srbiji vrebaju lažne šlep-službe!

A. Čukić
Partneri ADAC-a: Za pomoć ovlašćen samo AMSS

Naime, prevaranti se predstavljaju kao saradnici ADAC-a i pokušavaju da od žrtava nezgoda na putu izvuku novac. Kako je navedeno u saopštenju, u slučaju nezgode na putu, posebno bi trebalo da budu obazrivi turisti u Mađarskoj i Srbiji.

ADAC samo u severnoj Italiji i na hrvatskom poluostrvu Istra ima angažovana svoja vozila i svoje osoblje s obeležjem ADAC kluba.

Vozila prevaranata su uglavnom markantno žuta i imaju čak ispisan i ADAC logo, dok se vozači predstavljaju kao "Zlatni anđeli". Zbog toga prevara na prvi pogled nije uočljiva. Međutim, vozači bi trebalo da budu skeptični, ako pomoć u inostranstvu - osim u Severnoj Italiji i Hrvatskoj - usledi s prividno pravim ADAC vozilom, a ne sa ugovornim partnerom. Napominje se da je jedini zvanični partner ADAC-a u Srbiji Auto-moto savez Srbije.

AMSS: Uklonićemo prevarante!

U cilju zaštite, ne samo onih koji su članovi, već i svih motorizovanih građana iz Srbije i inostranstva, Auto-moto savez Srbije čini veliki napor da suzbije lažno predstavljanje pojedinaca koji nude pomoć na putu. Sprovedena je opsežna akcija uklanjanja lažnih šlep-službi uz podršku pravosudnih organa i upućen javni poziv MUP-u, Putevima Srbije i Poreskoj upravi da se uključe u problem suzbijanja prevaranata. AMSS upozorava da bi ukoliko vozači iz Nemačke i drugih zapadnih zemlja prihvate preporuku o izbegavanju putovanja kroz Srbiji, našoj zemlji bila pričinjena šteta u stotinama miliona evra.

Vozačima se savetuje da u slučaju nezgode prvo pozovu broj +49 89 22 22 22 za pomoć u inostranstvu. Nadležna stanica za hitne pozive u inostranstvu angažovaće tada lokalnog partnera ili šlep-službu. Vozač šlep-službe koji je dobio nalog uvek zna ime i članski broj osobe koja traži pomoć i na taj način može da se identifikuje kao vršilac usluge ADAC-a.

Vozači bi posebno trebalo da budu oprezni ako se neposredno posle nezgode zaustavi šlep-vozilo i ponudi pomoć. U takvom slučaju preporuka je da se nastala šteta/kvar prvo prijavi stanici za pomoć u inostranstvu i da se sačekaju dalje instrukcije.

Ukoliko nije moguće ostvariti telefonsku vezu s ADAC-om putem mobilnog telefona preporuka je da svoje vozilo zaključate i da se udaljite od njega nekoliko metara. Prevaranti u svoja vozila za šlepovanje često ugrađuju elektronske ometače, koji prekidaju telefonsku mrežu - navedeno je u saopštenju ADAC-a.

2024 © - Vesti online