Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 25.07.2012.
12:03
B. Đokić - Vesti A

Sati čekanja zbog "gluvih" telefona

Velike gužve na srpskim autoputevima, koje ionako izmorenim vozačima na proputovanju kroz Srbiju predstavljaju veliki problem, često su prouzrokovane neusklađenošću i slabom koordinacijom srpskih službi nadležnih za puteve.

Kilometarske kolone najčešće se stvaraju posle saobraćajne nesreće, a vozači jednostavno nemaju kome da se obrate za informaciju i tako izbegnu da satima po nesnosnim vrućinama, kakve su ovog leta, sede u vozilu.


Najprometniji je autoput od Horgoša do Beograda i Niša i onaj koji vodi od granice sa Hrvatskom. Ovim drumovima u otadžbinu dolazi i najveći deo Srba iz dijaspore, ali i turski državljani, koji su neretko vinovnici nesreća posle višesatne vožnje bez odmora. U takvim situacijama dolazi do velikih zastoja, a ljude najviše pogađa što ne znaju o čemu je reč i do kada će čekati. Na ovakve situacije proteklih dana žalilo se nekoliko čitalaca "Vesti", koji nisu znali kako da se obaveste o zastojima na putu, na kojoj je deonici saobraćaj u prekidu i zašto moraju više sati da se voze sporednim putevima da bi stigli na cilj.


U Auto-moto savezu Srbije (AMSS) postoji operativni centar, gde se vozači mogu obavestiti o trenutnim radovima na putu i koje su deonice neprohodne, što se može videti i na interaktivnoj mapi na sajtu ovog saveza. Međutim, zbog neusklađenosti sa MUP-om, u slučaju saobraćajnih nesreća, takvih informacija nema.


- Mi ažuriramo informacije o prohodnosti puteva svakodnevno. Kada se dogodi saobraćajna nesreća, nama iz MUP-a Srbije ne javljaju detalje nezgode, već gde je put zatvoren, ali to nije pravilo. Samo kada je u pitanju veća saobraćajka tada treba da jave koja je saobraćajnica blokirana kako bismo mogli da obavestimo vozače. Međutim, u praksi to baš i nije slučaj. Najčešće saznajemo da je neki put zatvoren kada nam to javi neko od vozača - kažu u AMSS-u.

NEMA VEĆIH ZASTOJA: General Dragiša Simić

Oni dodaju i da u tim situacijama pokušavaju da vozače koji nazovu operativni centar AMSS-a upute na alternativne pravce, ukoliko postoji takva mogućnost.


- Ukoliko ne postoji drugi pravac, ako je saobraćaj zaustavljen na autoputu i nema izlaza, onda nema drugog izbora nego da sačekate da se put odblokira - pojašnjavaju u AMSS-u.


Sa druge strane, general Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije tvrdi da se vrlo retko dešava da glavni magistralni pravci u Srbiju budu blokirani zbog saobraćajnih nesreća.


- Dešava se da autoput bude blokiran zbog udesa, ali ne više od pola sata. Uvek ostavljamo jednu traku otvorenu i to zaista stvara gužve i kolone. U slučaju da je put blokiran, saobraćajna policija usmerava vozače na alternativne pravce. O blokiranim pravcima ne obaveštavamo AMSS jer su oni kao što sam pomenuo, najviše pola sata zatvoreni i odmah posle obavljenog uviđaja se puštaju vozila. To je suviše kratko vreme, pa ukoliko bi javili AMSS-u, dok obaveštenje stigne do vozača, put bi bio otvoren, i to bi samo moglo da ih dovede do zabune - objašnjava Simić.
 

Pozovite najbližu policijsku stanicu!


Jedan od načina da se prilikom ulaska u Srbiju obavestite da li je neka deonica autoputa zatvorena zbog saobraćajne nesreće, jeste da pozovete najbližu policijsku stanicu, kaže general Dragiša Simić.


- Kada uđete u Srbiju uvek možete da pozovete jedinstveni broj 112 i operater će vas prebaciti na najbližu policijsku stanicu. Njih možete pitati da li se na autoputu dogodila neka saobraćajna nesreća, da li je put zatvoren i ukoliko jeste, svakako možete izabrati neki od alternativnih pravaca - objašnjava Simić. 


Telefon za žalbe i pohvale


Ministarstvo unutrašnjih poslova poslednjih nedelja sprovodi akciju "Srećan put 2012" u cilju pružanja većeg stepena brige i zaštite stranih državljana koji su u tranzitu kroz Srbiju, saopšteno je iz MUP-a. Akcija se realizuje prevashodno na Koridoru 10 kroz Srbiju, isticanjem plakata na graničnim prelazima Horgoš, Batrovci, Preševo i Gradina, kao i na policijskim punktovima Uprave saobraćajne policije kod Bubanj Potoka, Šimanovaca i Naisa. Na ovim mestima putnici mogu da se žale ili pohvale rad policijskih službenika. Mogu to da urade i na poseban broj telefona Operativnog centra MUP-a +381113610018. Strani državljani dobiće operatera sa kojim mogu da komuniciraju na nemačkom i engleskom jeziku.


Ne koristite divlje šlep-službe


U saobraćajnoj policiji ponovo naglašavaju da vozači na putu kroz Srbiju obrate pažnju da se dovoljno odmaraju, ne koriste alkohol ili narkotike. Za sve probleme mogu da se obrate policajcima, a ukoliko se dogodi kvar na vozili, da pozovu broj AMSS-a i ne koriste usluge divljih šlep-službi, koje naplaćuju višestruko više od cena zvaničnih auto-moto klubova.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.07.2012. 12:12
neka idu onda kroz crnu gorui i albaniju ako im nrevalja ovuda ionako nas za sve pljuju pa neka onda malo osete na svojoj kozi i nek im se vrati bar malo za to sto nam cine nepravdu i otimaju nam teritoriju
Sreda 25.07.2012. 14:38
To je samo još jedan dokaz koliko je život u Srbiji težak i komplikovan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online