Utorak 21.06.2016.
20:42
Đ. B. - Vesti

Ne zaboraviti jezivo stradanje

Srna
Jadovno, mesto monstruoznih zločina

Logor Jadovno činio je kompleks više manjih logora uključujući i one u Gospiću i na ostrvu Pagu u koje je deportovano desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma i komunista.

Radi ubrzavanja likvidacija, početkom juna osnovan je i pomoćni zbirni logor Ovčara, a početkom jula logor Stupačinovo. S ovih lokacija, kao i sa sabirališta na železničkoj stanici Gospić, žrtve su u kolonama upućivane na mučan put u pravcu Velebita. Oni koji su put preživeli dopremljeni su u logor Jadovno.

Ustaška kontra

Od pre dve godine, na Dan sećanja na Jadovno, a u blizini spomen-područja održava se i kontraskup na kome se poriče holokaust i genocid počinjen u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.

Povorke nesrećnih ljudi upućivane su i preko Velebita do Karlobaga, pa brodovima na Pag, gde su 24. juna osnovani logori Slana i Metajna. U uvali Slana zatvorenici su zlostavljani, mučeni i bacani u more, a u logoru Metajna žene, mahom Srpkinje i Jevrejke su silovane i ubijane.

U neobeležene velebitske jame i u dubine Jadranskog mora pobacani su pobijeni - desetine hiljada žena, dece, muškaraca. Ukupan broj ubijenih nikada nije istražen, a nedovršeno istraživanje Đure Zatezala navodi 10.000 imena i prezimena. Žrtve su ostale nesahranjene, a istina o njihovom stradanju gotovo zaboravljena.

2024 © - Vesti online