Nedelja 19.06.2016.
13:07
Vestionline, Srna

Đinping u Smederevu: U vašim očima sam video iskreno prijateljstvo

Tanjug
Tomislav Nikolić, Si Đinping i Aleksandar Vučić u Smederevu

Si Đinping  je naglasio da je Srbiji i pre zvanične posete dao podršku, a da će  sada, kada je vidio prijateljstvo u očima svojih domaćina i  srpskog naroda, svojim ličnim osjećanjima dati podršku za zajednički uspjeh.

- Ja ću kineskim saradnicima na projektu "Železara" dati ne naređenje da daju garancije da će uspeti na projektu, nego da on uspe - rekao je Si Đinping i dodao da će Smederevo postati model ne samo srpsko-kineske saradnje nego univerzalni model za saradnju.

Prema njegovim rečima, obaveza i kineske i srpske strane jeste da zajedno otvore tržište za proizvode "Železare", unaprede život radnika, ali  i doprinosu ekonomskom oporavku zemlje.

On je podvukao da Srbija ima važan strateški položaj i regionalnu prednost, a da će Kina učiniti sve da sa njom ostvari sveobuhvatno partnerstvo.

- Srbija i Kina su primer da udaljenost ne utiče na dobre prijatelje. Naš cilj je da produbljujemo prijateljstvo, unapređujemo saradnju i odnose do novog nivoa - poručio je kineski predsednik.

Tanjug
Doček za kineskog predsednika u Smedrevu

Dan za pamćenje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je poseta kineskog predsednika Smederevu "dan za pamćenje", ne samo za 5.000 radnika "Železare", kojima je Kina vratila nadu, već za sve građane Srbije.

- U rukama dobrih i veštih partnera mi ćemo povratiti svoj ugled, a vi ćete predvoditi razvoj Srbije - rekao je Nikolić.

On je konstatovao da su Srbija i Kina, posetom Si Đinpinga Srbiji ušli u novu eru odnosa i poručio da bi upravo Srbija mogla biti temelj na kome će Kina graditi svoju poziciju u Evropi.

- Mi smo spremni, a znam da kineski prijatelji drže do Srbije. Za moju, za našu Srbiju Sporazum o strateškom partnerstvu potvrda je vere Kine - rekao je Nikolić.

On se ovom prilikom  još jednom javno zahvalio Pekingu za bezrezervnu i doslednu podršku koju daje Beogradu u očuvanju teritorijalnog integriteta i potvrđenom prijateljstvu i rekao da se na polju ekonomije može uvek učiniti više.

- Postoji kineska poslovica da je najbolje vrijeme za sadnju drveća bilo pre 20 godina, a ako nije posađeno tada najbolje vreme je sada - poručio je Nikolić.

Tanjug
I naravno, da ne zaboravimo najvažnijeg...

Nemačka je bogata, ali...

U Smederevu je domaćin predsedniku Kine Si Đinpingu bio premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je zahvaljujući Kini, predsjedniku Si Đinpingu i njegovom prijateljstvu sa predsednikom Nikolićem pronađen spas za "Železaru".

- Ovo je veliki dan za Srbiju i Smederevo - rekao je Vučić istakavši da je 12.000 građana došlo da pozdravi kineskog predsednika.

On je naglasio da je kinesko ulaganje novi početak i novi život, ne samo za tu železaru i Smederevo, već za sve građane Srbije, dodajući da će Smederevo biti jedan od najbogatijih gradova naše zemlje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija među vodećim zemljama po rastu u Evropi.

- Jeste da je Nemačka bogata, ali možete li da zamislite da će Srbija imati 2,5 puta veći rast, a to ćemo moći da imamo i zahvaljujući radnicima Železare, našim prijateljima Kinezima i predsedniku Si Đinpingu - rekao je Vučić.

2023 © - Vesti online