Petak 17.06.2016.
19:09
B. M. - Vesti

Upokojio se Nemac Svetogorac

wikipedia.org
Otac Pantejlemon bio je iguman u manastiru Grabovac u Mađarskoj

Sa blaženopočivšim igumanom Pantejlemonom stalne kontakte imao je protojerej Marinko Radmilo iz Nirnberga.

- Kako je Bad Mergethajm doskoro bio sastavni deo nirnberske parohije, tamo sam išao redovno i pričešćivao oca Pantejlemona. Bio sam i na njegovom krštenju 1982. godine u Hilandaru i njegovom monašenju posle dolaska na Svetu Goru. Kasnije je dobio i monaški čin, a obavljao je poslušanje crkvenjaka i gostoprimca. S obzirom na to da je bio dobar sluhista i imao jak i prodoran glas, brzo je savladao crkveno pojanje, najpre Mokranjca, a zatim i vizantijsko. Bio je hilandarski lambardarije (vođa leve pevnice). Od 1987. do 2010. godine bio je podvižnik u hilandarskoj keliji Svetog Ignjatija Bogonosca na hilandarskom pristaništu Jovanjica - ističe protojerej Marinko Radmilo.

Iguman Pantejlemon je po rođenju Nemac, a po duši Svetogorac koji je primio pravoslavlje u Hilandaru gde se zamonašio, a kasnije primio i đakonski čin. Svojim velikim trudom on je keliji u luci Jovanjica ubrzo povratio stari sjaj, obnovio ekonomiju kelije, pre svega maslinjake i pčelinjak, pa je svoje proizvode izvozio i u Nemačku, u kojoj je nekada radio u bolnici koja je vlasništvo njegove porodice.

Zaupokojena liturgija biće služena u subotu u 9.00 u manastiru Grabovac, a posle toga i opelo.

Tečno govorio i srpski

Otac Pantejlemon je tečno govorio srpski, grčki, ruski i crkvenoslovenski jezik. Zbog narušenog zdravlja i čestih odlazaka kod lekara u Nemačku, otac Pantejlemon je bio prinuđen da posle 20 godina napusti Svetu Goru i 2010. godine prelazi u Srpsku pravoslavnu eparhiju budimsku gde na upravu dobija manastir Grabovac. Rukopoložen je u čin jeromonaha a ubrzo i u arhimandrita.

2024 © - Vesti online