Četvrtak 16.06.2016.
21:21
Vestionline, Blic

Šta nam to donosi predsednik Kine?

Reuters
Predsednik Kine stiže u petak u Srbiju

- Novac će se koristiti za infrastrukturu, obuke, usavršavanje... mahom za projekte u kojima na neki način učestvuju Kinezi i njihove kompanije - kaže izvor iz Vlade Srbije.

Kako se navodi, iako će veći deo donacije ići preko Kancelarije za evropske integracije, srpske evropske integracije ne zanimaju previše Kineze, ali ih podržavaju jer bi Srbija mogla u perspektivi da postane važna zemlja jugoistočne Evrope i za njihove investicije i logistički centar.

U tom pravcu treba posmatrati i činjenicu da će tokom posete kineskog predsednika biti potpisan memorandum o beogradskom centru za infrastrukturu svih kineskih projekata grupe “16 + 1”, odnosno za sve zemlje centralne i jugoistočne Evrope.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović objašnjava da je za Kinu najznačajnije da prodre na evropsko tržište. Deo toga je, objašnjava, inicijativa “16 +1”, a cilj je realizacija takozvanog puta svile.

- Srbija takođe ima projekte u vezi s ovom inicijativom, kao što je pruga Budimpešta-Beograd, sa potencijalom da ide do luke Pirej u Grčkoj, koju su takođe Kinezi kupili. Ona zbog svoje daljine ne utiče toliko na dnevnopolitičke događaje, ali svojom ekonomijom je vrlo uticajna - priča Joksimovićeva, istakavši da po njenom mišljenju nema političkog rivaliteta između EU, zapadnog Balkana i NR Kine.

2024 © - Vesti online