Četvrtak 16.06.2016.
09:52
Vestionline

CIA upozorava: Džihadisti sve opasniji, planiraju napade na Zapadu

wikipedia.org/Pete Souza/The White House
Uprkos tome što je oslabljena, Islamska država i dalje nije pobeđena: Džon Brenan

U opaskama pripremljenim za Obaveštajni komitet Senata, Brenan navodi da ID radi na izgradnji aparata za usmeravanje i inspirisanje napada na svoje strane neprijatelje, kao što je to bio slučaj u nedavnim napadima u Parizu i Briselu, za koje CIA veruje da su izvedeni po instrukcijama Islamske države.

- ID ima pozamašan kadar zapadnih boraca koji bi potencijalno mogli da služe kao operativci za napade na Zapadu - kaže Brenan, dodajući da ta grupa radi na tome da operativce prokrijumčari u zapadne zemlje, možda kroz izbeglički talas ili legitimnim načinima putovanja.

Prema njegovim rečima, ID poziva svoje sledbenike da izvode napade u stilu "vuka samotnjaka" u zemljama u kojima žive. Brenan je prošlonedeljni napad na gej klub u Orlandu nazvao "gnusnim činom divljeg nasilja" i "napadom na vrednosti otvorenosti i tolerancije" koje definišu SAD kao zemlju.

Takođe je upozorio da džihadisti postepeno sve više umrežavaju svoje ogranke, pri čemu je, naveo je, ogranak u Libiji najnapredniji i najopasniji.

Brenan kaže i da Islamska država pokušava da poveća svoj uticaj u Africi, te da je njihov ogranak na Sinaju postao najkativnija i najsposobnija teroristička grupa u Egiptu.

On je ID nazvao "silnim protivnikom", ali je istakao da je koalicija na čelu sa SAD postigla napredak u borbi protiv te grupe, koja je morala da preda velike delove teritorije u Iraku i Siriji i izgubila neke lidere u vazdušnim udarima.

- ID nastoji da popuni svoje redove borcima - konstatuje Brenan, ali napominje da uprkos napretku u borbi protiv džihadista na bojnim poljima i na finansijskom terenu, napori SAD nisu umanjili terorističke sposobnosti i globalni domašaj eksremističke grupe.

Direktor CIA-e zaključuje da, kako pritisak na ID raste, ta grupa pojačava sviju globalnu terorističku kampanju kako bi ostala dominantna na globalnoj terorističkoj agendi, navodi američka agencija.

2024 © - Vesti online