Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 18.04.2016.
08:20
Vestionline A

Američki pukovnik: Kako smo uništili Islamsku državu

U napadima zapadne koalicije ubijeno je više od 25.000 boraca Islamske države, pišu britanski mediji. Kako se navodi, aktivnostima te koalicije broj džihadista u okupiranim delovima Sirije i Iraka je prepolovljen za samo 20 meseci, a u raktenim napadima u kojima je britanski bombarder RAF imao ključnu ulogu, eliminisani su lideri terorističke grupe.

Reuters
Da li su džihadisti zaista toliko oslabljeni dejstvom zapadne koalicije?

U intervjuu za britanske medije pukovnik Stiv Voren, vojni portparol ispred kolacije predvođene Amerikancima, otkriva na koji način je vođena kampanja protiv terorista.

- Sposobnost terorista da svakodenvno zarađuju milione dolara prodavajući naftu na crnom tržištu i time plaćaju svoje borce znatno je umanjena našim bombardovanjima naftnih polja - rekao je pukovnik.

Znatno oslabljeni

Pukovnik Voren tvrdi da je polovina džihadista mrtvo i da je teroristima ostalo oko 30.000 boraca. Kolacija je ubila i više od 100 lidera uključujući i Omara al Šišanija, ministra rata ID, koji je ubijen u napadima prošlog meseca.

Koalicione snage trenutno se pripremaju da zadaju i fatalan udarac u Raki, prestonici samoproklamovanog kalifata.

Svedoci učinkovitosti zapadne koalciije izdvajaju primer ubistva glavnog egzekutora Džihad Džona od kojeg je, kako opisuju, ostala "masna fleka na betonu".

- Islamska država je kao bokser koji je primio nekoliko ozbiljnih udaraca. Verujemo da su im kolena sve slabija i da glava počinje da im pada. Sigurni smo da počinju da osećaju neverovatan pritisak koji vršimo poslednjih 20 meseci - dodao je Voren.

On je naglasio da je u kampanji ubijeno 600 džihadista samo u poslednje tri nedelje što je ID ostavilo u "paranoji i haosu". Zapadna kolacija navodi i da su usled njihovog dejstva, teroristi ostali i bez 40 odsto teritorije u Iraku.

Izjave pukovnika Vorena došle su u vreme kada se zapadna kolacija inače suočava sa kritikama da su "nesposobni da unište ID".

- Nećemo da obelodanjujemo naše namere jer bi Islamska država to želela, ali one stižu - poručio je.

Govoreći iz svoje baze u Bagdadu, dodaje i da je samo pitanje vremena kada će američki ili britanski dron ubiti i vođu džihadista Abu Bakra al Bagdadija.

Birtanija se priključila kolaciji u septembru 2014. Izveli su 2.200 naleta i 640 vazdušnih napada.

Oni navode da su uništene i mnoge industrijske zone ID i vojna skladišta u kojima je teroristička grupa prkirivala milione funti u lokalnoj valuti i američkim dolarima.

- Naše obaveštajne službe mogu da otkriju gde je keš i da se to skladište napadne iz vazduha. Tako je od desetina miliona dolara ostao pepeo - dodaje pukovnik.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.04.2016. 08:42
Pogresan naslov?? trebalo bi da pise Kako smo stvorili islamsku drzavu?
Ponedeljak 18.04.2016. 13:31
Kako ste uništili ID?Pa naoružali ih platili ih pomigli i napujddali na nedužan svet.Tako ste vi to odradili zliikovci veće od zlikkovvaca ID.
Ponedeljak 18.04.2016. 12:42
Rusi su tracili vreme sa Asadovom opozicijom , a od ISIS- a podvili su rep i pravac Moskva !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online