Utorak 14.06.2016.
19:26
B. Božin - Vesti

NATO brani svoje, na tuđem tlu!

Reuters
NATO uporno provocira Rusiju

Sredinom jula će na samitu NATO u Varšavi biti dogovarani detalji ovog plana protiv Rusije, koja je od strane Alijanse označena kao pretnja.

Generalni sekretar, Jens Stoltenberg, je nedavno u Vašingtonu izjavio da "SAD i EU u formi NATO imaju pravo da brane svoje teritorije i na stranom tlu"(?).

Kritičari ove strategije upozoravaju da se ovim znatno povećava opasnost vojnog konflikta između supersila.

Strah od Rusa

Za Poljsku i baltičke državice, planovi NATO ne idu dovoljno daleko. Oni zahtevaju pojačano prisustvo borbenih aviona nad tim delom Evrope i praćenje iz vazduha.

Ministarski skup u Briselu doneće ovih dana zaključke koje će šefovi država ili vlada usvojiti na samitu. NATO bi da ojača svoje prisustvo na istočnom frontu i zadrži tamo po jedan strani borbeni bataljon. Skup u Varšavi je i poslednji za Obamu, pa Amerikanci žele da on bude uspešan.

Nemačka šalje najmanje 600 vojnika u Litvaniju (kao okosnicu bataljona od oko 1.200 vojnika). Te trupe nisu čvrsto stacionirane u istočnim zemljama, već se rotiraju.
Time NATO izbegava da otvoreno krši sporazum sa Rusijom iz 1997. godine koji zabranjuje trajno stacioniranje "suštinskog"(?) broja borbenih trupa na Istoku.

 

2024 © - Vesti online